PROBLEMI

Odbojkašica iz Srbije optužena za rasistički gest tokom utakmice

Odmah uputila izvinjenje

N. Demirović

Đurđević: Uvrijedila protivnice

Foto: Printscreen


Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije ponovo je na udaru zbog novog rasističkog ispada, ponovo zbog pokazivanja "kosih očiju" u duelu sa reprezentacijom iz Azije. Srbija je savladala Tajland sa 3:0 (25:19, 25:23, 25:23) u meču Lige nacija u Riminiju, ali je to palo u vodu zbog ispada libera Sanje Đurđević, koja je napravila gestikulaciju kojom je iskosila svoje oči.

Ovaj gest izazvao je pravu buru na Tajlandu, ali i u odbojkaškim krugovima u cijelom svijetu, jer je poruka okarakterisana kao rasistički ispad.

Navijači s Tajlanda zasuli su Sanju Đurđević uvredljivim porukama, a ona je brzo shvatila grešku i da njen gest nije bio previše inteligentan, pa se izvinila na Instagramu uz fotografiju sa reprezentativkama Tajlanda.

- Svjesna sam svoje greške i odmah nakon meča izvinila sam se cijeloj ekipi Tajlanda. Željela sam da se obratim svojim saigračicama porukom "Sad ćemo početi da igramo odbranu poput njih". Nisam htjela da iskažem nepoštovanje ni prema kome. Naravno, to je bio nesretan i ne previše pametan gest sa moje strane. Želim još jednom da se izvinim svim ljudima širom svijeta koji su uvrijeđeni zbog ovoga. Veliko hvala timu Tajlanda na razumijevanju - napisala je ona.

Inače, odbojkaške reprezentativke Srbije prije četiri godine kolektivno su se slikale tako što su sve prikazale sebe sa "kosim očima".

Više o:

Srbija Tajland
NA VRH

Podijeli članak na