POVRATAK U 46. GODINI

Legendarni Flaki odradio suspenziju dugu 12 godina, uskoro povratak na teren

Djelovalo je da nikada više neće zaigrati fudbal, ali se odlučio na povratak na teren, u petom rangu takmičenja za ekipu Sinja 1914.

Legendarni Flaki ponovo je u fudbalu. Gazzeta dello Sport

M. K.

8.9.2021

Nekad jedan od najboljih italijanskih igrača, Frančesko Flaki (Francesco Flachi) bio je na putu da postane legenda Sampdorije za koju je postigao više od 100 golova, a dogurao je i do dresa selekcije Italije.

Međutim, onda mu se 2007. desilo nešto što mu je potpuno promijenilo život, samo nekoliko sati poslije utakmice s Interom kada je testiran pozitivno na kokain što je značilo momentalnu suspenziju na dvije godine.

Godinu dana ranije Flaki je optužen i da je pokušao namjestiti utakmicu, te  suspendovan na dva mjeseca.

- Nisam imao veze sa time i tu kaznu nikada nisam prihvatio, rekao je Italijan za BBC.

Oporavio se od šoka i postao treći strijelac u historiji Sampdorije, iza Roberta Manćinija (Roberto Mancini) i Đanluke Vijalija (Gianluca Vialli).

Flaki u igračkim danima. Getty Images

Nakon pauze od dvije Flaki više nije bio isti čovjek, završio je u Seriji B, igrao je za Brešu i Empoli. To ga je psihički uzdrmalo, a u decembru 2009. ponovo je testiran pozitivno na kokain, te je dobio suspenziju od 12 godina, podsjeća SK.rs.

Djelovalo je da nikada više neće zaigrati fudbal, ali sada, s 46 godina, odlučio se na povratak na teren, u petom rangu takmičenja za ekipu Signa 1914.. Pravo ponovnog igranja steći će krajem godine.

Flaki je poručio da nije žrtva i da ne želi da drugi krenu njegovim putem.

- U početku mi se fudbal gadio, ali sam okrenuo novi list. Otvorio sam dva restorana u Firenci, a otkad se zna da ću ponovo zaigrati, dobio sam poruke podrške. To pokazuje da me ljudi i dalje vole. Nisam žrtva, pogriješio sam, ali lako je suditi spolja – oni koji me poznaju, znaju kakav sam, zaključuje Flaki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.