POVRATAK U 46. GODINI

Legendarni Flaki odradio suspenziju dugu 12 godina, uskoro povratak na teren

Djelovalo je da nikada više neće zaigrati fudbal, ali se odlučio na povratak na teren, u petom rangu takmičenja za ekipu Sinja 1914.

M. K.

Legendarni Flaki ponovo je u fudbalu

Foto: Gazzeta dello Sport


Nekad jedan od najboljih italijanskih igrača, Frančesko Flaki (Francesco Flachi) bio je na putu da postane legenda Sampdorije za koju je postigao više od 100 golova, a dogurao je i do dresa selekcije Italije.

Međutim, onda mu se 2007. desilo nešto što mu je potpuno promijenilo život, samo nekoliko sati poslije utakmice s Interom kada je testiran pozitivno na kokain što je značilo momentalnu suspenziju na dvije godine.

Godinu dana ranije Flaki je optužen i da je pokušao namjestiti utakmicu, te  suspendovan na dva mjeseca.

- Nisam imao veze sa time i tu kaznu nikada nisam prihvatio, rekao je Italijan za BBC.

Oporavio se od šoka i postao treći strijelac u historiji Sampdorije, iza Roberta Manćinija (Roberto Mancini) i Đanluke Vijalija (Gianluca Vialli).

  • Flaki u igračkim danima

    Flaki u igračkim danima

    Foto: Getty Images


Nakon pauze od dvije Flaki više nije bio isti čovjek, završio je u Seriji B, igrao je za Brešu i Empoli. To ga je psihički uzdrmalo, a u decembru 2009. ponovo je testiran pozitivno na kokain, te je dobio suspenziju od 12 godina, podsjeća SK.rs.

Djelovalo je da nikada više neće zaigrati fudbal, ali sada, s 46 godina, odlučio se na povratak na teren, u petom rangu takmičenja za ekipu Signa 1914.. Pravo ponovnog igranja steći će krajem godine.

Flaki je poručio da nije žrtva i da ne želi da drugi krenu njegovim putem.

- U početku mi se fudbal gadio, ali sam okrenuo novi list. Otvorio sam dva restorana u Firenci, a otkad se zna da ću ponovo zaigrati, dobio sam poruke podrške. To pokazuje da me ljudi i dalje vole. Nisam žrtva, pogriješio sam, ali lako je suditi spolja – oni koji me poznaju, znaju kakav sam, zaključuje Flaki.

NA VRH

Podijeli članak na