VELIKA AKCIJA

Interpol tokom Evropskog prvenstva uhapsio 1.400 ljudi i zaplijenio 6.7 miliona eura

Evropska kriminalistička policija provela hiljade racija zbog ilegalnih oklada

E. Ćosić

"Azuri" se popeli na krov Evrope

Foto: TWITTER


Danas je Interpol objavio da je tokom Evropskog fudbalskog prvenstva uhapšeno 1.400 osoba i zaplijenjeno 6.7 miliona eura zbog ilegalnih oklada. Evropska kriminalistička policija je provela hiljade racija u kojima je oduzela računare i mobilne telefone povezane s gotovo 394 miliona eura u klađenju, prenosi "Hina". 

- Dok smo Evropsko fudbalsko prvenstvo uglavnom gledali samo kao navijači, stotine kriminalaca u 28 zemalja ciljali su na organizirane kriminalne grupe koje su htjele zaraditi milione putem ilegalnog kockanja i, s tim u vezi, pranja novca. Hongkonška policija uhitila je više od 800 osumnjičenih, među njima i navodnog šefa kladioničarske udruge kontrolirane trijadama - navodi se u saopćenju Interpola.

U jednoj od najuspješnijih operacija u Hong Kongu do sada policijski službenici zaplijenili su 2.3 ​​miliona eura gotovine i evidenciju s detaljima stotina miliona oklada. U zemlji novog prvaka, tokom Eura provjereno je 280 kladionica i naplaćeno kazni u visini od 1.3 miliona eura.

Ovo je bilo osmo izdanje operacije "SOGA", odnosno fudbalsko klađenje (soccer gambling), a obuhvatilo je Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Češku, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Španjolsku, Švicarsku i Veliku Britaniju, kao i  Azerbajdžan, Bahrain, Bruneje, Kambodžu, Kinu, Indiju, Maleziju, Maldive, Filipine, Singapur i Vijetnam.

Od pokretanja operacije ovog tipa uhapšeno je više od 19.000 osoba, a zaplijenjeno 63 miliona eura, prenosi "Hina".

Više o:

Euro 2020 Interpol
NA VRH

Podijeli članak na