SAVEZNIK LUKAŠENKA

Češka policija uhapsila predsjednika Fudbalskog saveza Bjelorusije

Mihal Jurman je rekao da su FS Bjelorusije i UEFA rekli češkom fudbalskom savezu da je Bazanov stigao u zemlju u svojstvu predsjednika sportskog saveza, a ne političkog zvaničnika

Bazanov: Fudbalski savez Bjelorusije odbio komentarisati navode o njegovom hapšenju. twitter

E. Ć. / Srna

30.11.2021

Češka policija privela je predsjednika Fudbalskog saveza Bjelorusije Vladimira Bazanova i njegovu suprugu zbog sumnje da su prekršili pravila pandemije kovida jer nisu podnijeli zahtjev za izuzeće od ograničenja putovanja, javili su lokalni mediji.

Bazanov, saveznik bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, trebao je da prisustvuje kvalifikacionoj utakmici za Svjetsko prvenstvo za žene između Češke i Bjelorusije, objavio je list "Denik N."

Bjeloruski fudbalski savez odbio je da komentariše, a utakmica je na kraju odgođena zbog slučajeva kovida identifikovanih među gostujućim timom.

Češka policija je saopćila da ne može da potvrdi da su Bazanov i njegova supruga privedeni, rekavši samo da su privedena dva strana državljanina za koje se sumnja da su ušli u Češku i boravili tu, kršeći važeće mjere bezbjednosti Ministarstva zdravlja.

Portparol Češkog fudbalskog saveza rekao je da su se i bjeloruski savez i najviši evropski fudbalski savez, UEFA, obratili za pomoć češkom savezu.

Mihal Jurman je rekao da su FS Bjelorusije i UEFA rekli češkom fudbalskom savezu da je Bazanov stigao u zemlju u svojstvu predsjednika sportskog saveza, a ne političkog zvaničnika. Portparol češkog Ministarstva inostranih poslova Eva Davidova rekla je da Ministarstvo ne može da potvrdi da je Bazanov u zemlji, niti da li je podnio zahtjev za češku vizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.