FUDBALSKO LUDILO

U Argentini nestašica sličica za SP

Proizvođač sličica, italijanska kompanija Panini razlog za nestašicom vidi u tome što se ove godine mnogo odraslih uključilo u sakupljanje

Za sličicama su "ludi" ne samo djeca, već i odrasli. AGENCIJE

A. V.

21.9.2022

U fudbalom zaluđenoj Argentini trenutno vlada nestašica sličica za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Na mnogim prodajnim mjestima izvješeni su natpisi "nemamo više sličica ili albuma", a gdje god dođe nova pošiljka - rasproda se u roku od nekoliko sati.

Za sličicama su "ludi" ne samo djeca, već i odrasli.

- Frustrirajuće je što se ne mogu pronaći sličice. Svakoga dana kada dođem kući djeca me dočekaju s pitanjem: 'Tata jesi li kupio sličice?' A njih nigdje za kupiti' - kazao je 38-godišnji Eksekijel Klaveri (Exequiel Claverie), otac toje djece.

Proizvođač sličica, italijanska kompanija Panini razlog za nestašicom vidi u tome što se ove godine mnogo odraslih uključilo u sakupljanje.

U Argentini jedan paketić sličica stoji 150 pesosa, što je otprilike 1 euro, a za popuniti album potrebno je sakupiti 638 sličica. S obzirom na duplikate, procjenjuje se kako za popunjavanje albuma treba izdvojiti oko 20,000 pesosa (preko 130 eura), što je visok iznos u zemlji koja je u dubokoj gospodarskoj krizi.

- Cijena za popunjavanje albuma je visoka. Srećom, tu su uvijek bake i tete koje uskoče s poklonima - rekao je 39-godišnji Lukas Perone (Lucas Perrone), koji sakuplja sličice zajedno s dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.