ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ

Nova afera seksualnog uznemiravanja trese SAD

Fudbalerke žrtve trenera

U objavljenom dokumentu na 172 stranice navedeni su brojni slučajevi neprimjerenog ponašanja te emocionalnog i fizičkog zlostavljanja igračica. TWITTER

A. V.

4.10.2022

Istraživački izvještaj koji je naručila uprava Američke ženske fudbalske lige (NWSL) otkrio je rašireno seksualno uznemiravanje igračica od strane njihovih trenera.

U objavljenom dokumentu na 172 stranice navedeni su brojni slučajevi neprimjerenog ponašanja te emocionalnog i fizičkog zlostavljanja igračica.

Ovlaštena neovisna istražna komisija rekla je da su radnje sistemske prirode koja je duboko ukorijenjena u američkom ženskom fudbalu, kao iu ligama mladih.

- Zlostavljanje u NWSL-u duboko je ukorijenjeno u američkom ženskom fudbalu, normalizirajući verbalno uvredljivo treniranje i brišući granice između trenera i igračica - stoji između ostalog u izvještaju.

- Momčadi, liga i Američki fudbalski savez ne samo da nisu uvijek iznova reagirali kada su se suočili s pritužbama igračica i dokazima o zlostavljanju, nego također nisu poduzeli osnovne korake da to spriječe i riješe - navodi se u izvještaju.

Počinitelji često nisu kažnjavani, a nakon zlostavljanja mogli su se nesmetano priključivati novim ekipama, te niko u fudbalskoj upravi, ligi ili savezu nije tražio od trenera da se poprave, dodaje se u izvještaju.

Istragu, u kojoj su istražitelji obavili razgovore s više od 200 fudbalerki, uključujući mnoge reprezentativke SAD-a, naručila je uprava Američke ženske fudbalske lige nakon prošlogodišnje lavine optužbi od strane igračica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.