NOGOMET

Usred Dalmacije dječaci FK Sarajeva osvojili Malog Zmaja

Avaz.ba

9.10.2017

Nakon četiri dana podno Biokova završio je 9. međunarodni nogometni turnir Mali Zmaj!

Sve što donosi najvažnija sporedna stvar na svijetu je stalo u 96 sati igranja. Danas hrvatski mediji bruje o ovom međunarodnom turniru, a kažu „bilo je tu suza, radosti, bure, kiše, sunca, prekrasnih pogodaka, jedanaesteraca, igranja pod reflektorima, promašenih prilika, penala, ali na kraju i jednog velikog prijateljstva koje se rodilo između samih sudionika turnira – djece“.

Ekipa FK Sarajevo u kategoriji za 2009. godišta otpuhala je NK Hajduk u finalu i dječaci u bordo bijelim dresovima podigla su ovaj vrijedni pehar. Inače, tri generacije FK Sarajeva učestvovale su u proteklim danima na turniru u Hrvatskoj, a najzapaženiju ulogu imali su najmlađi.

Ekipa FK Sarajeva (2009) koja je nazvana bordo burom, predvođena trenerom Kenanom Buzom ovaj vrijedni turnir osvojila je bez ijednog poraza (samo jedan remi u četvrtfinalu – prošli na penale), a svojom igrom oduševljavali su prisutne.

Osam država BiH, Kosovo, Crna Gora, Slovenija, Češka, Srbija, Švedska i Hrvatska, su od 05. do 08.10. na Gradskom sportskom centru odmjeravali nogometne vještine u tri kategorije - U 9, 11 i 14, sa čak 67 selekcija. S obzirom na konkurenciju ovo je jedan od najvećih turnira koje je generacija 2009. uzela, a okitili su se ovi momci zlatom više puta. U posljednja četiri turnira FK Sarajevo 2009. godište osvojili su četiri zlata.

I ovo su ti momci predvođeni Buzom: Adi Pecar, Danis Sultanić, Serdar Bihorac, Anes Vilić, Benjamin Pandžić, Tarik Zećo, Amel Delalić, Vedad Duranović, Deni Potogija, Fejsal Sabljica i Kenan Palavra.

Kapiten Serdar Bihorac zajedno s trenerom Buzom izjave je davao za televizijske kuće, radio stanice, a ljubazni domaćini našim ekipama boravak su učinile posebnim.

Kapiten Bihorac i trener Buza prilikom davanja izjava

Inače, u kategoriji U9 u polufinalu su završili: Slavia iz Praga, Hajduk, Pomak i Sarajevo! Branioci prošlogodišnjeg naslova Slavia i Hajduk su u 2x18 minuta igre ostali 0:0 te su morali na penale do pobjednika.

To su bili jedini penali za obje ekipe u kojima je Hajduk slavio 4:3 i tako dobio šansu da odbrani titulu u finalu protiv Sarajeva koje je nadigralo fantastične dječake Hajduka sa 1:0. Strijelac ovog pogotka bio je Benjamin Pandžić, a u ranijim tekmama pogađali su Vilić, Zećo, Bihorac..., a mnogi prisutni složili su se da odavno nisu vidjeli ekipu koja toliko borbeno igra i srcem.

Neizvjesnih 36 minuta finala između Hajduka i Sarajeva je otišlo ekipi Sarajeva iz BiH koji kući nose najveći pehar rezultatom 1:0!

Sve ekipe učesnice

Ekipe koje su učestvovale: RNK Zmaj Makarska, NK Zadar , NK Krško , SK Slavia Prag , NK GOŠK 1919 Dubrovnik, NK Arbanasi Zadar , KF Olti Peć, NK Adriatic Split , NK Kustošija Zagreb , HNK Rijeka , HNK Hajduk Split , NK Pomak Split, NK Opatija , HNK Jadran Tučepi , FK Vojvodina Novi Sad, FK Željezničar Sarajevo, NK Spalato Split, HŠK Zrinjski Mostar,FK Elektron Podgorica , ŠF Bambinosi Sarajevo , NK Domžale , NK Međugorje , DNK Talent Split, NK Union Podstrana, ŠN Brela, NK Jadran LP Ploče, FK Arsenal Tivat, NK Lučko Zagreb , NK Urania Baška Voda, HŠK Posušje, FK Čelik Zenica,FK Mladost Doboj Kakanj, FK Rudar Kakanj, FK Sarajevo, FK Dandi Novi Pazar, Ekhagens IF Jonkoping Švedska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.