NOGOMET

Bosanac brusi talente u Sloveniji

N.D.

27.8.2018

Ako vam jedan klub poput ljubljanske Olimpije ukaže povjerenje da budete prvi čovjek omladinske škole za djecu uzrasta do 14 godina, zatim da vodite jedan od najboljih turnira za mlade u Sloveniji te veliki nogometni kamp “Mile Aćimović”, onda ste sigurno i majstor u svomu poslu, ali i osoba koja uživa veliko povjerenje kluba.

Postoje pritisci

Upravo je to slučaj s Hajrom Rizvićem. Po rođenju Bosanac, koji se kao jednogodišnjak s roditeljima preselio u Sloveniju, danas je jedan od stubova omladinske škole poznatog slovenskog kluba, koji je uživao i veliki ugled u ligi bivše Jugoslavije.

- Mi smo kao Jugoslavija u malom. U mom timu trenera još je nekoliko Bosanaca, Amir Agić, Goran Čurt, Edis Mešanović, Edo Bajrektarević... S nama je i Selvad Kujović iz Crne Gore, kao i nekoliko trenera iz Hrvatske.

Ključ cijele priče je da se radi po određenom planu i da smo svi maksimalno posvećeni djeci - kaže Rizvić.

To što Olimpija ima tako uspješnu školu ne znači da se Rizvić i njegovi saradnici ne sreću sa sličnim problemima kao i kod nas.

Kako kaže, uvijek postoje pritisci roditelja koji svoju djecu već vide kao zvijezde i rado bi se miješali u trenerski posao, ali s tim se treba znati izboriti.

- Svi imamo iste probleme na ovim prostorima. Ulaganje u sport je igra bez granica. Svima su potrebni uvjeti, tereni, infrastruktura... S druge strane, na ovim prostorima imamo ono najvažnije, talent.

Uvijek naglašavam da nema garancija za uspjeh. Talent tek treba kroz rad, disciplinu i odricanje razviti do uspjeha - naglašava Rizvić.

Olimpija trenutno ima jednu od vodećih omladinskih škola na ovim prostorima. U klubu su prepoznali ono što im je potrebno.

Ključne stvari

- Svaki igrač Olimpijine škole u pogledu morfološko-funkcionalnih sposobnosti mora razvijati situacijsku brzinu, agilnost, snagu i izdržljivost. Velika pažnja posvećuje se pravilnom izvođenju tehnike i osjećaju za loptu.

Mnogo se radi na stvarima kao što su donošenje odluke pod pritiskom protivnika, brzina i snaga u driblingu, kreativnost u igri, brza reakcija u prijemu i dodavanju i sloboda u igri - otkriva prvi čovjek za razvoj talenata u ljubljanskom klubu


Neka driblaju

Kako kaže Rizvić, u Olimpiji su izuzetno važne psihičke komponente kao što su: upornost, sigurnost, hrabrost, preuzimanje odgovornosti, želja za takmičenjem i učenjem novih stvari, ali se djeci nikako ne smije uzeti ono što je dječije.

- Smatram da djeci treba dati što više slobode, onoga s ulice. Ako voli driblati, neka to radi, a ako voli proturiti loptu kroz noge, neka to radi, ali kroz disciplinu - kaže Rizvić

Saradnja u regionu

- Naša je vizija da, ako nemate kod kuće dovoljan broj kvalitetnih utakmica, onda se mora ići preko granice. Zato je važno da svi mi, koji imamo kvalitetan rad i selekcije, igramo utakmice i turnire na višem nivou, jer samo tako naši igrači mogu brže i više napredovati.

Moj je stav da svi iz bivše Jugoslavije trebamo surađivati, jer smo isti po mentalitetu - naglašava Rizvić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.