Hajro Rizvić, direktor Škole fudbala NK Olimpija

Bosanac brusi talente u Sloveniji

N.D.
27.08.2018 22:44

Ako vam jedan klub poput ljubljanske Olimpije ukaže povjerenje da budete prvi čovjek omladinske škole za djecu uzrasta do 14 godina, zatim da vodite jedan od najboljih turnira za mlade u Sloveniji te veliki nogometni kamp “Mile Aćimović”, onda ste sigurno i majstor u svomu poslu, ali i osoba koja uživa veliko povjerenje kluba.

Postoje pritisci

Upravo je to slučaj s Hajrom Rizvićem. Po rođenju Bosanac, koji se kao jednogodišnjak s roditeljima preselio u Sloveniju, danas je jedan od stubova omladinske škole poznatog slovenskog kluba, koji je uživao i veliki ugled u ligi bivše Jugoslavije.

- Mi smo kao Jugoslavija u malom. U mom timu trenera još je nekoliko Bosanaca, Amir Agić, Goran Čurt, Edis Mešanović, Edo Bajrektarević... S nama je i Selvad Kujović iz Crne Gore, kao i nekoliko trenera iz Hrvatske.

Ključ cijele priče je da se radi po određenom planu i da smo svi maksimalno posvećeni djeci - kaže Rizvić.

To što Olimpija ima tako uspješnu školu ne znači da se Rizvić i njegovi saradnici ne sreću sa sličnim problemima kao i kod nas.

Kako kaže, uvijek postoje pritisci roditelja koji svoju djecu već vide kao zvijezde i rado bi se miješali u trenerski posao, ali s tim se treba znati izboriti.

- Svi imamo iste probleme na ovim prostorima. Ulaganje u sport je igra bez granica. Svima su potrebni uvjeti, tereni, infrastruktura... S druge strane, na ovim prostorima imamo ono najvažnije, talent.

Uvijek naglašavam da nema garancija za uspjeh. Talent tek treba kroz rad, disciplinu i odricanje razviti do uspjeha - naglašava Rizvić.

Olimpija trenutno ima jednu od vodećih omladinskih škola na ovim prostorima. U klubu su prepoznali ono što im je potrebno.

Ključne stvari

- Svaki igrač Olimpijine škole u pogledu morfološko-funkcionalnih sposobnosti mora razvijati situacijsku brzinu, agilnost, snagu i izdržljivost. Velika pažnja posvećuje se pravilnom izvođenju tehnike i osjećaju za loptu.

Mnogo se radi na stvarima kao što su donošenje odluke pod pritiskom protivnika, brzina i snaga u driblingu, kreativnost u igri, brza reakcija u prijemu i dodavanju i sloboda u igri - otkriva prvi čovjek za razvoj talenata u ljubljanskom klubu

Neka driblaju

Kako kaže Rizvić, u Olimpiji su izuzetno važne psihičke komponente kao što su: upornost, sigurnost, hrabrost, preuzimanje odgovornosti, želja za takmičenjem i učenjem novih stvari, ali se djeci nikako ne smije uzeti ono što je dječije.

- Smatram da djeci treba dati što više slobode, onoga s ulice. Ako voli driblati, neka to radi, a ako voli proturiti loptu kroz noge, neka to radi, ali kroz disciplinu - kaže Rizvić

Saradnja u regionu

- Naša je vizija da, ako nemate kod kuće dovoljan broj kvalitetnih utakmica, onda se mora ići preko granice. Zato je važno da svi mi, koji imamo kvalitetan rad i selekcije, igramo utakmice i turnire na višem nivou, jer samo tako naši igrači mogu brže i više napredovati.

Moj je stav da svi iz bivše Jugoslavije trebamo surađivati, jer smo isti po mentalitetu - naglašava Rizvić.

NA VRH