NEUSPJEH

’Zmajići’ ponovo utonuli u prosjek

Piše: N. D.

19.10.2018

Dok seniorski tim niže pobjede, mlađe reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine nisu se proslavile.

Mladi fudbaleri u kategorijama U-17, U-19 i U-21 u tek okončanom ciklusu ostali su zarobljeni u kvalifikacijama i nijedna od ovih selekcija nije se uspjela probiti na veliko takmičenje.

Osnovni problem 

Selekcija U-17 ostala je iza Ukrajine i Islanda iako su igrali grupu u BiH, a kao i dvije godine starije kolege, nisu stigli ni do glavne runde kvalifikacija. Jedina je razlika da U-19 nisu igrali u BiH i da su doživjeli sramotan poraz od Holandije (0:6). Mladići U-21 izgledali su neko vrijeme dobro. Imali su šanse za direktan plasman na Evropsko prvenstvo, ali su sa dva gostujuća poraza (Rumunija i Portugal) ostali i bez baraža i tako opet utonuli u prosjek.

Nakon novog neuspješnog ciklusa, ostaje niz otvorenih pitanja. Imamo li uopće kvaliteta, znamo li izvući maksimum iz onoga što imamo, igraju li najbolji, imamo li dobru struku...

- Problem je toliko kompleksan da je teško ukratko reći. Sigurno je da nam se obija o glavu dugogodišnje omalovažavanje mlađih selekcija, iako je sada situacija u Nogometnom savezu BiH dosta bolja - kaže nekadašnji selektor U-21 Ibro Zukanović. 

On je u reprezentaciji radio u dosta težim vremenima za naš fudbal, a prema njegovom mišljenju, osnovni problem polazi od struke.

Više pratiti

- Mnogo smo propustili u stvaranju infrastrukture u klubovima. Mladi nemaju adekvatne uvjete i adekvatan stručni rad. Danas igrač završi karijeru, u klubu mu se žele odužiti i daju mu da radi s djecom. Ne znaju je li stručan, ima li želju, ima li smisla... To su veoma skupe greške, jer sa mladima trebaju raditi vrlo stručni ljudi. Nama se sve te greške reflektiraju na nacionalne selekcije – smatra Zukanović.

On je iz Sjedinjenih Američkih Država selektirao jednog Vedada Ibiševića, mada je bilo velikih otpora, a danas su stvari, čini se, drugačije.

- Ne treba biti mnogo pametan ako se imaju jasni kriteriji. Mora se znati ko može ući u selekciju.

Javno se govori o nekim drugim stvarima, u koje ne želim vjerovati, ali znam da se djeca moraju pratiti više. Ne treba se štedjeti na tome, moramo ići po talente - naglasio je Zukanović.

Prijedlozi menadžera

Ramiz Husić nekada je bio i reprezentativac BiH, a već niz godina radi sa mlađim kategorijama. Prema njegovom mišljenju, problem je u izboru igrača.

- Selektiranje igrača priličan je problem. I dok su igrači iz BiH na oku, ove koji dolaze iz dijaspore, slabo ko prati. Oni uglavnom dolaze nakon prijedloga nekih menadžera - kaže Husić

Nacionalni ključ

- U stručnim štabovima naših selekcija još vlada nacionalni ključ, što je potpuno pogrešno. Svima je jasno da u reprezentacijama trebaju raditi najbolji i da je to svuda u svijetu glavni kriterij - kaže Zukanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.