FUDBAL

BiH ponovo gubi talente!

Piše: G. Š.

25.10.2018

Bosanac Ivan Šarčević (17), koji pruža odlične partije u juniorima Volfsburga, debitirao je u oktobarskom terminu za juniorsku reprezentaciju Austrije iako je prije toga nastupao za kadetsku reprezentaciju naše domovine.

Brza pošta

Kad na Šarčevićevu adresu nije stigao poziv iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za prvi krug minulih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Austrijanci su mu ga uručili brzom poštom.

- Istina, debitirao sam za Austriju. Bili su korektni, dobro me poznaju, jer sam rođen u Beču, gdje sam i napravio prve fudbalske korake - kaže Šarčević te dodaje:

- Austrijanci su prije poziva pratili moje igre, što me je još više motiviralo.

Ono što nije promaklo trenerima Volfsburga i reprezentacije Austrije, jeste “stručnjacima” za omladinski fudbal u Nogometnom savezu BiH, koji ga nisu pozvali u novu generaciju juniora, koja je nedavno ispala u prvom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nade bh. fudbala, podsjetimo, savladale su samo reprezentaciju Farskih Otoka (2:1) te doživjele debakl od Holandije (0:6) i poraz od Republike Irske (1:3).

- Šta će biti u budućnosti, vrijeme će pokazati. U reprezentaciji BiH su ostali moji prijatelji, saigrači... Možda se jednog dana nađemo opet zajedno u istom timu. Želim da što više radim, da napredujem te da opravdam povjerenje trenera u Volfsburgu - izjavio je talentirani Šarčević, koji u reprezentaciji Austrije i Volfsburgu prolazi u jačoj konkurenciji tako da je logično pitanje da li to kod nas važe neka druga fudbalska pravila.

I onda se još čudimo kad u jednom danu sve naše mlađe selekcije dožive potop već u prvom kvalifikacionom krugu.

Džeko, Misimović...

Volfsburg je, inače, klub u kojem su mnogi naši igrači ostavili trag. Zeleni dres je među prvima nosio Bruno Akrapović, a potom i Sead Kapetanović, Marko Topić, ali i Edin Džeko i Zvjezdan Misimović, koji su svojim golovima, asistencijama i kolosalnim igrama ispisali najsvjetlije klupske stranice, jer su osvojili šampionski pehar. I Hasan Salihamidžić je kratko nosio dres ovog kluba, gdje je i tu završio igračku karijeru. Njihovim stopama sada ide Ivan Šarčević, koji je, kako prenose njemački mediji, defanzivac kakav se traži u Bundesligi.

Od Beča do Volfsburga

Ivan je Bosanac. Njegovi su roditelji iz okolice Ugljevika, a već treću deceniju su na bečkoj adresi. U Austriji, u najboljim bečkim fudbalskim akademijama, stasiti Šarčević prošao je obuku. Nadograđivao se u Rapidu i našoj kadetskoj reprezentaciji, s kojom je osvojio tri turnira i plasirao se na Evropsko prvenstvo.

S takvom reputacijom izrazito talentiranog stopera ili “šestice” stigao je na probni rad u Volfsburg i ostao, jer je zadovoljio probirljive njemačke ukuse. Kad igraš u Bundesligi i kad ti prezime završava na “ić”, u podređenom si položaju. No, s Ivanom to nije slučaj, jer je fizičkim predispozicijama te kvalitetima da može igrati i u defanzivi i u vezi zadovoljio zahtjevne kriterije. I sada igra u prvoj postavi Volfsburga U-19.

Musa: Koristio sam selektirane igrače

- Šarčević je 2001. godište, a ja sam tu tek dva mjeseca tako da sam koristio već selektirane igrače - kaže selektor mlade reprezentacije Slaven Musa te dodaje:

- Na tom spisku, koji sam dobio iz Saveza, bilo je 40 selektiranih igrača, a među njima nije bilo Šarčevića... Svaki igrač ima pravo da se do 21. godine izjasni za koju selekciju želi igrati. A on je debitirao za selekciju Austrije U-18, koju mi nemamo. Također, te selekcije ni ne igraju zvanične utakmice…



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.