HOLANDIJA

Amar Ćatić za “Avaz”: Van Bomel me dobro poznaje i sada me polako uvodi u prvi tim

Piše: Goran ŠUMAR

1.11.2018

Talentirani Bosanac Amar Ćatić (19), iako je još junior, definitivno je minule sedmice prekomandovan u prvi tim lidera holandske lige PSV-a. Gostujuću pobjedu nad Groningenom (1:2) odgledao je s klupe za rezerve. To mu je bilo prvi put da se našao u službenom zapisniku prvog tima.

Uskoro i debi

- Nadam se da ću uskoro i debitirati za prvi tim. Jedan naš prvotimac je povrijeđen i zbog toga sam bio prebačen u prvu ekipu - kaže u razgovoru za “Dnevni avaz” Ćatić, koji je ljetos potpisao profesionalni ugovor sa PSV-om, te dodaje:

- Inače, treniram kombinirano, i sa prvim i sa mladim timom, do 23 godine.

Ćatić napominje da ga je sadašnji šef stručnog štaba prvog tima PSV-a Mark van Bomel (Van Bommel) trenirao prošle godine u juniorima kluba iz Ajndhovena.

- Ta nam je sezona bila super tako da je mene i još dvojicu juniora prekomandovao u prvi tim. Van Bomel me dobro poznaje, insistirao da pređem u seniorsku ekipu. Sad me polako uvodi u prvi tim, koji igra na visokom nivou. Igra se dosta brže, odmah sam to primijetio. Ipak je to tim koji igra u Ligi prvaka, a u holandskoj ligi smo najbolji.

Poslije 10 kola Eredivizije, PSV ima maksimalan učinak – 30 bodova.

- Visok je to nivo. No, što duže treniram sa prvotimcima, sve mi je lakše igrati s njima, na tom nivou.

Gostovanje u Engleskoj

Naš talentirani napadač nije bio u kadru prvog tima u kup-utakmicu protiv Valvijka, jer je igrao za mladi tim PSV-a u Engleskoj.

- Prvi protivnik u “Premier League International Cupu” nam je Derbi kaunti, a u našoj grupi su još i Mančester junajted i Pari Sen Žermen. S druge strane, u petak ću saznati hoću li konkurirati za predstojeći prvenstveni duel prvog tima s Vitezeom - kaže za kraj Ćatić.

Navijam za Sarajevo 

Ćatić je rođen u holandskom Tilburgu, gdje je njegova porodica izbjegla u ratu. U posljednjih osam godina član je PSV-a, gdje igra na obje krilne pozicije.

- Moji su iz Odžaka, gdje redovno dolazim svake godine. Inače, imam dosta rodbine u Bosni. U Odžaku mi žive i nene... - kaže Ćatić.

Dodaje da Premijer ligu BiH prati onoliko koliko mu to dozvoljavaju vrijeme i obaveze.

- Navijam za Sarajevo. Znam da se u subotu igra derbi Sarajevo – Željezničar. Pokušat ću negdje pogledati snimak te utakmice. Derbi u Sarajevu počinje u 17 sati, a mi dočekujemo Viteze u 18.30 sati. – kaže Ćatić.

Edin Džeko omiljeni “Zmaj”

S obzirom na to da je naša juniorska reprezentacija već u prvom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo U-19 završila takmičenje, Ćatić se sada nada pozivu u mladu selekciju.

- Naravno, san mi je debi za A-tim. Moj omiljeni “Zmaj” je Edin Džeko - kratko kaže simpatični Ćatić.

utakmica za U-19 reprezentaciju BiH odigrao je Ćatić te postigao jedan gol i upisao jednu asistenciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.