MLADE NADE Irma Kurtagić, ima nepunih 16 godina i igra u švedskom Dosjebru

Najveća želja mi je pogodak za A reprezentaciju BiH

Može igrati na pozicijama veznog igrača i napadača

Jasmin Alibegović
10.01.2019 17:39

Irma Kurtagić: Nogomet zavoljela u djetinjstvu

Foto: Privatni album

Mlada nogometašica Irma Kurtagić ima nepunih 16 godina i igra u švedskom Dosjebru, a također je članica i U-16 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Irma može igrati na više pozicija, što potvrđuje činjenica da u klubu igra na poziciji veznog igrača, dok u reprezentaciji igra na poziciji napadača. Nogomet je zavoljela u djetinjstvu uz svog oca, koji je bio veliki ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svijetu. Irmini roditelji porijeklom su iz Prijedora i Kozarca, a sada žive u Landskroni, jednom malom gradu na jugu Švedske, gdje je Irma i rođena.   

Igrala na betonu

- Kad sam bila mala, stalno sam bila vani i igrala lopte s muškarcima, a i otac mi je uvijek bio veliki ljubitelj nogometa i uz njega sam dosta toga naučila i zavoljela. Svidjelo mi se kada sam igrala vani na betonu i odlučila sam da počnem trenirati u jednom klubu jer sam u tome uživala - kaže mlada Irma, koja se potom prisjetila svoje prve utakmice.

- Prva utakmica je završena 5:5, a u drugoj utakmici smo pobijedili i tada sam dala svoj prvi gol - otkriva nam mlada igračica Dosjebra.

Trenira sa seniorkama

Irma u Dosjebru trenira zajedno sa seniorskim timom, koji igra u Diviziji 1 u Švedskoj (ovu sezone završili na 4. mjestu).

- Treniram sa seniorkama u klubu. Svi mi zajedno treniramo i bude nas 35-40 na treningu, a kad je utakmica, onda nas podijele da mi mlađe igramo s juniorkama koje se takmiče u elitnom rangu u Švedskoj. Seniorke imaju za cilj plasman u viši rang. Juniorke da ostvare što bolji plasman u elitnoj ligi, kao i da ostvarimo što bolji rezultat na predstojećem prvenstvu Švedske u futsalu, na koji smo se kvalificirali pobjedom na regionalnom prvenstvu prošlog mjeseca - ističe Irma.

Talentirana Irma smatra da je ženski nogomet u BiH u fazi razvoja, ali da je svake godine vidljiv pomak nabolje.

- Po pričama kolegica iz reprezentacije, ženski nogomet u BiH je još u fazi razvoja, ali se primijeti da je svake godine sve bolji i bolji, što pokazuju i rezultati naših timova, posebno SFK 200 u Ligi prvaka i naša ženska kadetska reprezentacija, što je dvije godine zaredom uspjela da prođe u elitni krug kvalifikacija za EP. U BiH nedostaju bolji uvjeti za treniranje (tereni, dostupnost terenima) - smatra U-16 reprezentativka naše zemlje. 

Pogodak u državnom dresu

Irma, koja trenutno pohađa deveti razred osnovne škole, otkrila nam je svoje sportske planove u budućnosti, ali i svoju najveću želju.

- U budućnosti želim igrati za A reprezentaciju BiH, a želja mi je da postignem pogodak u državnom dresu. I naravno da završim fakultet za kriminologa, jer bez škole i obrazovanja se ne može - zaključuje Irma, kojoj je omiljeni klub Juventus, a igrač Miralem Pjanić.

NA VRH