MLADE NADE

Ilma Durmo: Nisam se pokajala što sam izabrala nogomet

Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu gaji od malih nogu

Jasmin Alibegović

12.1.2019

Durmo: Navija za Barcelonu - Avaz
Durmo: Navija za Barcelonu - Avaz
Durmo: Navija za Barcelonu - Avaz
Durmo: Navija za Barcelonu - Avaz
Durmo: Navija za Barcelonu - Avaz
+1

Ilma Durmo, nogometašica ŽNK Čelik iz Zenice, koji se takmiči u Prvoj ligi Federacije za žene, igra na poziciji krilnog napadača, a ljubav prema nogometu gaji od malih nogu.

Nije se pokajala

- S prijateljima sam se kao mala igrala napolju i, kako je vrijeme odmicalo, moja želja za ovim sportom je postajala sve jača. Kako se u životu uvijek vodim onim što mi srce kaže, tako sam i ovaj put uradila. I sa sigurnošću mogu reći da se nisam pokajala - na početku razgovora kaže nam Ilma.

Prve utakmice su svakako nešto što će uvijek ostati u njenom sjećanju.

- Prva utakmica je za mene bila velika stvar, prvi put izlazim na teren i susrećem se s nečim meni nepoznatim, a to je takmičarski duh - kaže mlada nogometašica.

Ilma se potom osvrnula i na ambicije svog kluba.

- Trenutno zauzimamo 6. mjesto na tabeli, a ciljevi kluba u ovoj sezoni su svakako opstanak u ligi te formiranje što bolje ekipe s dosta podmlađenim sastavom - ističe Ilma.

I djevojke mogu dobro igrati

Smatra da, uprkos svim naporima, i dalje postoji diskriminacija u ženskom nogometu.

- To je ono protiv čega se sve nogometašice bore. San svih nas je svakako da se ženski nogomet prihvati u BiH, ali treba još dosta rada i truda da bi se to ostvarilo. Mentalni sklop ljudi na Balkanu jednostavno ne može ili ne želi da prihvati da i djevojke mogu dobro igrati nogomet. Raduje me činjenica da se sa svakom narednom godinom te predrasude smanjuju - mišljenja je mlada nogometašica Čelika.

Mesi omiljeni igrač

Ilma pohađa drugi razred Medicinske škole u Zenici, a prati i muški nogomet.

- Najviše me odmara trening, to je moje sretno mjesto gdje ja zaboravim na sve što me tog dana mučilo i umorilo. Naravno da pratim i muški nogomet i navijam za Barcelonu, a moj omiljeni igrač je Leo Mesi (Messi) - otkriva nam 17-godišnja Zeničanka.

Nogometašica zeničog kluba na kraju je imala poruku za mlade, a posebno za djevojčice.

- Mladima poručujem da se bave sportom, jer sport pomaže održavanju zdravog života, a svim djevojčicama koje imaju želju da igraju nogomet, a toga se stide, poručila bih da prate svoje snove i da se ne plaše. Hajde da zajedno gradimo bolje sutra za ženski nogomet u BiH - poručuje Ilma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.