NOVI IZAZOV

Emina Karić: Sretna sam što ću igrati u Hrvatskoj, nikada se nisam bojala konkurencije

Najveća joj želja da zaigra za reprezentaciju BiH

Karić: Predrasude i diskriminacija. Instagram

J.A.

28.1.2019

Nakon odličnih partija u dresu Alfa Modriče u Premijer ligi BiH, Emina Karić karijeru će nastaviti u redovima Viktorije iz Slavonskog Broda. Igranje u HNL-u bit će novi izazov za 18-godišnju Eminu, koja je karijeru započela u ŽNK Zvijezda iz Gradačca. 

Nogomet je zavoljela u djetinjstvu, a kao djevojčica nikada se nije bojala protivnika, takmičenja ili neke konkurencije, jer je uživala u igri.

- Kao mala igrala sam se na poligonu, na kojem su često neke dijelove treninga odrađivale i članice ŽNK Zvijezda Gradačac. Nedugo poslije prišle su mi djevojke iz tog kluba i ponudile da treniram s njima. Taj poziv me obradovao i probudio u meni nešto posebno. Nakon konsultiranja s roditeljima počela sam da treniram u ŽNK Zvijezda Gradačac u prvom timu kao stoper i otad ljubav prema nogometu ne jenjava. Danas sam sretna što ću igrati u Hrvatskoj, a sezona u HNL-u počinje 17. marta - kaže Emina. 

Nakon što je dvije godine nastupala za tim iz Gradačca, Emina je prešla u ŽFK Alfa Modriča, a s tim klubom ostvarila je plasman u Premijer ligu BiH. Jedna od najperspektivnijih nogometašica naše zemlje smatra da je ženski nogomet zapostavljen u odnosu na muški.

- Ne ulaže se dovoljno novčanih sredstava, što je potrebno da bi ženski nogomet dospio na neki viši nivo. Također, prisutne su i predrasude i diskriminacija - naglašava Emina, koja trenutno pohađa treći razred Gimnazije "Mustafa Novalić" u Gradačcu.

Ishrana je vrlo bitna za svakog sportaša, a Emina nam je otkrila kako se ona priprema za utakmice.

- Pazim da dovoljno spavam, manje izlazim i budem potpuno odmorna i spremna. Dovoljan unos proteina je ključan za mišićnu snagu pa gledam da to budu proteinske namirnice s kontroliranim unosom ugljikohidrata i masti. To je najčešće neko meso (piletina, govedina) pripremljeno uz svježe povrće - otkriva nam sagovornica.

Osim što blista na nogometnim terenima, Emina svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju mnogih muškaraca.

- Svakoj djevojci prija kada dobiva mušku pažnju i naravno da joj tada raste samopouzdanje. Dobivam mnoge komplimente i pozitivne komentare od muškaraca i trudim se prema svima biti korektna i fer. Međutim, bude i onih negativnih, ali ne možete se svakome ni svidjeti - kaže Emina, kojoj je najveća želja da zaigra za reprezentaciju BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.