MLADE NADE

Irena Faćić: Bez ulaganja nema napretka u ženskom nogometu

Djevojke imaju sve što je potrebno da budu jednako uspješne kao muškarci, ističe mlada Gradačanka

Jasmin Alibegović

3.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Irena Faćić nogometašica je ŽFK Lokomotiva iz Brčkog, a igra na poziciji desnog krila. Nogomet je zavoljela još u djetinjstvu, kada je posjećivala raznorazne utakmice.  

Nogomet kao inspiracija

- Nogomet me je inspirirao da dokažem da i mi djevojke možemo biti uspješne, baš kao i muškarci. Moje prve utakmice su bile protiv muškaraca, jer tada pojam ženskog nogometa nije još postojao - kaže Faćić.

Klub iz Brčkog trenutno se nalazi na trećem mjestu na tabeli ženske Premijer lige BiH.

- Cilj kao i svake sezone je što veći plasman na tabeli, kao i rezultati u kupu. Želja svih u klubu je da imamo kontinuirani razvoj i shodno tome cilj je da se kroz klub afirmira što veći broj igračica - ističe mlada Gradačanka.

Nedostaju ulaganja

Smatra da ženski nogomet u našoj zemlji iz godine u godinu postaje sve bolji.

- Sigurna sam da će kod nas ženski nogomet iz godine u godinu rasti. Nažalost, odnos prema nogometašicama još je daleko od odnosa prema nogometašima, ali se nadam da će djevojke u budućnosti imati mnogo ravnopravniji status. Mi imamo sve što nam treba da budemo jednako uspješne kao i muškarci - naglašava naša sagovornica.

Mišljenja je da ženskom nogometu u BiH nedostaju ulaganja.

- Bez ulaganja nema napretka u ženskom nogometu. Kao i ostalim sferama života, novac je taj koji diktira. Nedostaju nam ulagači, kako bi unaprijedili uvjete za rad i poboljšali mogućnosti za razvoj igračica.

Odlično se nosi s komplimentima

Irena prati i muški nogomet, a ima i svoj omiljeni tim.

- Navijam za Juventus, a omiljeni igrač mi je Paulo Dibala (Dybala) - otkriva Faćić, koja trenutno završava Srednju ekonomsku školu.

Osim što blista na terenu, Irena svojim izgledom privlači pažnju i mnogih muškaraca, što joj veoma prija.

- Svjesna sam činjenice da privlačim veliki broj muške populacije, a s njihovim komplimentima se odlično nosim - zaključuje mlada Gradačanka, koja u budućnosti planira nastaviti školovanje i ujedno se baviti nogometom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.