TALENTI

Aja Muslić: Nastup za reprezentaciju BiH mi je najveći san

Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu gaji od svoje četvrte godine

Jasmin Alibegović

17.4.2019

Aja Muslić: Najdraža igračka uvijek mi je bila lopta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ženski nogomet u Bosni i Hercegovini postaje sve popularniji sport, ali i dalje postoje mnoge predrasude, od toga da nogomet nije za žene pa do toga da pripadnice ljepšeg spola nikada u njemu ne mogu biti uspješne kao muškarci. Aja Muslić (14) mlada je nogometašica koja ruši sve navedene predrasude. Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu Aja gaji od svoje četvrte godine.  

Povratak nogometu

- Dosta sam pratila utakmice i nisam se igrala igračkama za djevojčice. Moja najdraža igračka uvijek je bila lopta. Ispred zgrade sam svaki dan igrala nogomet i tako se ta ljubav sve više razvijala - kaže Aja.

Mlada Zeničanka u početku je mislila da je nogomet samo prolazna stvar, ali ubrzo je shvatila da to nije tako.

- Trenirala sam košarku i tenis, ali sam se uvijek vraćala nogometu. Poslije nekoliko godina shvatila sam da će mi nogomet biti život i ono za šta ću se boriti. Moje prve utakmice bile su na školskom takmičenju, gdje sam ostvarila jako dobar uspjeh i dobila tri priznanja. Jedno za najbolji uspjeh i dva priznanja za najboljeg igrača utakmice - prisjeća se mlada nogometašica.

Za Aju je velika čast što igra u klubu za koji navija od malih nogu.

- Kada imate takvu priliku, onda ostavljate srce na terenu. Čelik nije baš među prvim klubovima u državi, ali mi u klubu imamo odnos kakav malo koji klub ima i to je za mene dovoljan uspjeh. Ako imate odnos gdje svaka djevojka igra svim srcem, gdje nije bitno kako izgledate ili koliko godina imate, bit ćete prihvaćeni u tim i društvo na najbolji mogući način - ističe naša sagovornica.

Žele biti viđeni

Smatra da je ženski nogomet dosta zapostavljen i da postoje mnoge predrasude.

 - Predrasude su tu da se prevazilaze. Iskreno, ne posvećuje se tolika pažnja kao muškom nogometu, ali mi se borimo za svoje snove i nadamo se da ćemo to mišljenje uskoro promijeniti. Trenutno u BiH većina mladih nogometaša i nogometašica ne želi trenirati, ali žele igrati utakmice i biti viđeni na terenu. Ne trude se da ostvare svoje snove. Mislim da trenutno najviše nedostaje volja i trud od igrača - smatra mlada nogometašica Čelika.

Naša sagovornica nam je otkrila i kako se priprema za meč.

- Kada imate utakmicu, najbitnije je biti fizički spreman i imati jako samopouzdanje, što je kod nas često prisutno. Naša ishrana je, kao i kod većine mladih, nezdrava, ali na neki način vodimo računa o ishrani tako da se u našem jelovniku, između nezdrave hrane, nalazi i voće i povrće - kaže Aja.

Najveći san

Ajina jedina i neostvarena želja je nastup za žensku nogometnu reprezentaciju BiH.

- Nastup za reprezenetaciju BiH mi je najveći san koji će se, nadam se, jednog dana i ostvariti - kaže mlada nogometašica zeničkog Čelika.

Aja odmalena prati i muški nogomet, a otkrila nam je i za koje klubove navija.

- Muški nogomet pratim otkad znam za nogomet. Na prvom mjestu bi, naravno, bio Čelik, a onda Real Madrid i Juventus. Moj najdraži igrač i najveći uzor je Kristijano Ronaldo (Cristiano) - otkriva talentirana nogometašica, koja svoj odmor pronalazi tako što gleda utakmice ili čita knjige.

Kada je na terenu, mlada Zeničanka ne obraća pažnju na muškrace.

- Teško se oduprijeti tome jer sam u fazi puberteta i to je normalno, ali od škole i treninga ne stižem pažnju posvetiti muškarcima. Romantika na terenu je uvijek pristuna, ali sam otporna na to i ne obraćam pažnju na muškarce kada igram nogomet - zaključuje Aja, kojoj je u budućnosti prioritet završiti školu te napraviti nešto značajno u svojoj nogometnoj karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.