MLADE NADE

Nadolazeći Bosanski tenk - broj 2: Ovaj 14-godišnjak budućnost je bh. nogometa

Kada bi obukao dres Arsenala, Mančestera ili Totenhema, ništa ne bi bilo čudno

Muhamed Hajrić: Na prvom mu je mjestu Edin Džeko. Avaz

Avaz Sport

24.5.2019

Kada biste ga vidjeli na treningu, a da ne znate o kome se radi, odmah biste "ispalili" da je "pljunuti igrač engleske Premijer lige". 

I, stvarno, kada bi obukao dres Arsenala, Mančestera ili Totenhema, ništa ne bi bilo čudno. 

Svaki od tih dresova bi mu pristajao, jer bi se on savršeno uklapao u engleski stil igre, u kojem dominiraju snaga i trk. 

Neodoljivo podsjeća na Vejna Runija (Wayne Rooney) kada je na Evropskom prvenstvu u Portugalu 2004. godine počinjao slavnu karijeru.

Drugi, opet, tvrde da bi ovaj nogometni talent, poput bh.reprezentativca Seada Kolašinca, mogao dobiti nadimak Bosanski tenk - broj 2.

Oni stariji, koji pamte Prvu nogometnu ligu bivše države (Jugoslavije), pak, kažu da ih ovaj nogometaš najviše podsjeća na Jusufa Hatunića, igrača Partizana i tadašnje državne reprezentacije, koji je važio za najgrubljeg igrača u SFRJ. 

Konačno, ko je taj, da prostiš, odakle je taj, nogometaš?

"Mali" se zove Muhamed Hajrić i ima svega 14 godina, ali 178 centimetara visine. Zato je on vijest. Ne vole kad ga porede s "grubijanima", koje smo spominjali maloprije.

On zna da su snaga i fizička sprema važni, ali je tehnika važnija. Zbog toga bi više volio kad bi ga upoređivali s Mesijem (Messi) i Nejmarom (Neymar). To su mu uzori, no, na prvom mu je mjestu, zna se, Edin Džeko. 

Jasmin Hajrić, Muhamedov otac, kaže da je prava istina da njegov sin Muhamed, svojim izgledom i stilom igre, zapravo najviše i podsjeća na Džeku. Hajrić redovno kreira akcije svoga tima, a u ekipi ga čak i zovu "lovac na golove". 

- Ukoliko ne postigne gol, onda sigurno asistira svojim saigračima - kaže Muhamedov otac.

Čak i upoređivanje s ovako velikim nogometnim imenima puno govori, jer, rekosmo, dječak ima samo 14 godina, a izgleda kao "tenk". 

Muhamed Hajrić je rođen u gradiću Frajzing, nedaleko od Minhena. Njegova sudbina je kao i hiljade bh. djece. Da se rode i odrastaju izvan granica BiH. Muhamedovo porijeklo je iz Tešnja. Fudbal je počeo trenirati u petoj godini u SE  Frajzing, gdje je igrao sve do svoje osme godine. Nakon toga prelazi u Minhen, u klub VfR Garhing, gdje je paralelno i pohađao Minhensku školu fudbala. U Minhenu je proveo pet godina, nakon čega se odlučio vratiti u rodni grad, ali ovaj put u drugu ekipu. 

Trenutno nastupa za ekipu SC Frajzing. Igra na poziciji napadača. Prošle godine za Muhameda su bili zainteresirani iz Minhena 1860, te FC Ingolštada 04, ali s obzirom na to da je tada tek za petnaestak dana trebao napuniti 14 godina, zahvalili su mu se na ponudi: 

- Čekat će sljedeću godinu, kada će Muhamed već početi razvijati svoje tijelo i sposobnosti da postane vrhunski fudbaler - kaže njegov otac. 

Ima li ovaj nogometni talent svoj san? Odgovor nije teško pogoditi – to je, naravno, reprezentacija BiH.

Pogledajte sad ponovo fotografiju Muhameda Hajrića… Smijete li se kladiti gdje će završiti za pet godina?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.