TALENTI

Amerikanci bacaju oko, srce kuca za BiH

Ne mogu reći da li će ona uskoro biti u nekoj od selekcija SAD, kaže otac talentirane 13-godišnjakinje

Tasneem: Ne propušta treninge

Avaz Sport

12.6.2019

Tasneem Dizdarević, ime je koje u svijetu sporta trenutno ne znači mnogo iz prostog razloga što se radi od djevojčici rođenoj 2006. godine. Međutim, kako sada stoje stvari, u budućnosti bi se mnogo toga moglo promijeniti, obzirom da u Sjedinjenim Američkim Državama već radi stvari koje su privukle pažnju tamošnje javnosti.

Puna stipendija

Mlada Tesneem je dijete roditelja koji su 2001. godine iz Sarajeva stigli u SAD, a bavi se fudbalom, sportom koji ima izuzetnu popularnost u ovoj državi. Već drugu godinu zaredom ima punu sportsku stipendiju, a postoje naznake da bi je Amerikanci htjeli vidjeti u svojim reprezentativnim selekcijama.

– Nama je prije svega bitno da ona radi ono što voli. Ne prupušta trening i zaista je tome maksimalno posvećena. Dobili smo informacije da se ona našla na nekim spiskovima za reprezentaciju BiH, ali ne znamo da li je bilo okupljanja za njenu generaciju, jer nas niko iz NSBiH nije kontaktirao. Ne mogu reći da li će ona uskoro biti u nekoj od selekcija SAD, jer to ne zavisi samo od nje, ali i da bude, ne mora značiti da će tu ostati. One je još u omladinskim kategorijama, a svako može kasnije promijeniti reprezentaciju. Naravno, da bi nam bilo drago da nosi dres naše BiH – kaže Muhamed Dizdarević, otac mlade fudbalerke.

Iako to nije lagan zadatak osmočlana porodica gotovo svake, ili svake druge godine dolazi u BiH i ne pomišljaju zaboraviti svoje korijene. Svi pričaju bosanski jezik i s ponosom ističu odakle su. Ako pitate ovu 13-godišnjakinju reći će kako jednog dana želi biti „Zmajica“.

Tri generacije

– Pred njom je nekoliko veoma bitnih takmičenja s akademijom i s velikim nestrpljenjem čeka te utakmice. Mi smo tu da je podržimo kao i svu našu djecu – naglašava Muhamed Dizdarević.

Mlada fudbalerka iz Sent Luisa dobila je stipendiju, „Living Legacy“ koja se daje samo izuzetnim talentima, a u jednom zanimljivom zapažanju tamošnjih stručnjaka kaže se da je ona trenutno tri generacije ispred godina koje ima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.