OMLADINSKI FUDBAL

Potvrđeno pisanje "Avaza": FK Sarajevo se zahvalio svim polaznicima, Škola fudbala prestaje s radom

Od juna više neće postojati

S prestankom rada upoznali roditelje. FK Sarajevo

N. Demirović

4.5.2021

Fudbalski klub Sarajevo večeras je potvrdio pisanje "Avazovog" portala. Kako smo ranije objavili FK Sarajevo gasi Školu fudbala "Asim Ferhatović Hase". 

- Nakon današnjih sastanaka sa trenerima i roditeljima polaznika Škole fudbala “Asim Ferhatović Hase”, FK Sarajevo obavještava navijače i javnost da od mjeseca juna škola prestaje sa radom. 


Višemjesečna detaljna analiza

Nakon višemjesečne detaljne analize konstatovano je da kvaliteta rada Škole fudbala nije zadovoljavajuća, te da trenažni procesi omladinaca nisu na potrebnom nivou, što se svakako najbolje ogleda u broju priključenih igrača Akademiji i na kraju seniorskom timu u protekloj sezoni, koji je ispod prosjeka, objavili su iz kluba.

Kako kažu obavljene su i dodatne analize.

- Dodatno, finansijskom analizom poslovanja Škole fudbala ustanovljeno je da škola nije samoodrživ projekat, te da gubici na godišnjem nivou uveliko otežavaju poslovanje kluba u teškoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini ali i svijetu.

Kao dio obavljenih analiza i strateškog plana, u proteklim mjesecima održan je niz sastanaka sa Školama fudbala iz Sarajeva u cilju umrežavanja, te ostvarenja partnerskih odnosa u budućnosti.

Roditeljima polaznika Škole fudbala Asim Ferhatović Hase prezentovane su najbolje alternative za nastavak trenažnog procesa dječaka. Naime, sva djeca koja nastave trenažni proces u drugim Školama fudbala bit će pod stalnim i studioznim nadzorom Akademije FK Sarajevo, te će po potrebi biti priključeni selekcijama Akademije.

Fudbalski klub Sarajevo na ovaj način prati evropske standarde razvoja mladih igrača kroz podizanje nivoa razvijenosti omladinskog fudbala, te uspostavljanje partnerskih odnosa sa drugim sportskim organizacijama.


Postojat će samo Akademija. FK Sarajevo

Najmlađa selekcija U-12

Najmlađa selekcija u okviru Omladinskog pogona FK Sarajevo sada je U-12, a od juna zvanični naziv bit će Akademija FK Sarajevo Asim Ferhatović Hase, naglasili su između ostalog iz FK Sarajevo i zahvalili se svim dječacima koji su u proteklim godinama nosili bordo dres uz poruku da se nastave truditi i vrijedno raditi na treninzima, te da zauvijek ostaju dio bordo porodice.

Podsjetimo, ŠF "Asim Ferhatović Hase" je do sada funkcionirala za najmlađe uzraste i na principu plaćanja članirana, kao i za omladince nešto starijih uzrasta koji nisu uspjeli ući u Akademiju. Treniralo se na pomoćnim terenima Koševa, dok su akademci radili u Butmiru.

Akademci su bili od određenog godišta i birani su oni talentiraniji. Predstavljali su Sarajevo u elitnim ligama, dok su polaznici ŠF "Asim Ferhatović Hase" igrali federalna ili kantonalna takmičenja.

Kako saznajemo, ovo nije baš naišlo na pozitivne reakcije roditelja, a mnogi će morati potražiti nove sredine za svoju djecu. Osim toga, upitno je šta će biti s trenerima koji su radili u ŠF "Asim Ferhatović Hase".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.