OSTALI SPORTOVI

Rukometni skandal zbog pobjede naših Zmajeva

Islanđani uputili protestnu notu

(N. K.)

21.7.2014

 

Jeste li znali da je Poljska izbacila Njemačku u kvalifikacijama za Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru? I da niste, nema veze. Obje reprezentacije plasirale su se na svjetsku smotru, a da situacija bude još smješnija obje reprezentacije našle su se u istoj grupi u Kataru. Australcima, na drugoj strani, nije do smijeha.

Naime, Međunarodna rukometna organizacija jednim je potezom izbacila Australiju sa SP-a, a umjesto njih uskočila je eliminirana Njemačka, najveći ekonomski div u Europi s kojim dolaze brojni navijači, sponzori, televizijska prava i slično. Službeno objašnjenje IHF-a glasilo je: "ne priznajemo kontinentalnu konfederaciju u Oceaniji".

Predsjednik Australskog rukometnog saveza Alex Gavrilović u intervjuu za Index.hr pokušao je objasniti kako je moguće da reprezentacija, koja je već uspješno odradila kvalifikacije, ostane bez plasmana na SP.

- Da, nema tu logike. Dakle, Rukometni savez Oceanije priznat je od strane IHF-a davnih 90-ih i predsjednik Saveza imao je mjesto u Vijeću IHF-a. Kada je 2008. godine Rukometni savez Oceanije zamijenjen novim, Kontinentalnim rukometnim savezom Oceanije (OCHF), IHF je također mijenjao pravila s obzirom da je novi savez imao samo šest članica. OCHF nije priznat, ali je zato dobio nestalno mjesto u Vijeću, a to ujedno objašnjava zašto je Australija prethodnih godina sudjelovala na svjetskim prvenstvima. S obzirom da je riječ o "nestalnom mjestu u Vijeću", IHF ima pravo revidirati svoju odluku. I mi to u potpunosti podržavamo. Slažemo se da bi se trebao pronaći recept da osnažimo našu regiju i promijenimo kvalifikacijski put kroz koji moramo proći. Međutim, mi smo već odradili svoje kvalifikacije za SP u Kataru i mislimo da je IHF-ova odluka o nepriznavanju OCHF-a stigla prekasno. Mi smo se kvalificirali na jedini način na koji smo to mogli učiniti, objasnio je Gavrilović.

IHF je dakle pustio Australiju da odradi dvije kvalifikacijske utakmice s Novim Zelandom, a uoči žrijeba grupa poručili su im kako ipak neće igrati na SP-u.

- To je nedopustivo! Način na koji su nas udaljili sa SP-a jednostavno nije pošten i to se ne bi smjelo tolerirati!, nadodao je Gavrilović.

Ovom piru nepravednosti i rukometne sramote pridružio se i Islandski rukometni savez, koji je IHF-u uputio protestnu notu. Islanđani, koje je sa SP-a udaljila naša Bosna i Hercegovina, nisu protestirali zbog nepravednog izbacivanja Australije, nego su se žalili jer je njima još u junu obećan "wild-card" koji je na kraju dobila Njemačka.

- Island se borio s Njemačkom za naše mjesto na SP-u. I to nas je dodatno razočaralo. Islanđani misle da je njihovo mjesto uzela Njemačka, a govorimo o mjestu koje moralno i sportski gledano u potpunosti pripada Australiji!

 

 

- Pazite, ako IHF u bilo kojem trenutku svojevoljno može odlučiti koja reprezentacija ide ili ne ide na neko takmičenje, s obzirom na TV tržište ili neki drugi faktor, onda bi se sve reprezentacije trebale zabrinuti i poslati jasnu poruku IHF-u kako je takvo ponašanje neprihvatljivo. Može se samo nagađati kako je i zašto je došlo do ove odluke, ali, evo, nedavno je IHF tražio bolju povezanost s partnerima i snažnije pozicioniranje na tržištu, što vjerujem da su se referirali na TV partnere. Nema sumnje da je njemačko tržište snažnije od australskog kada je rukomet u pitanju. Opet, neka vam IHF odgovori na pitanje zašto smo izbačeni sa SP-a, rekao je Gavrilović.

Ova odluka IHF-a ide na štetu australskom rukometu.

- Ovdje pričamo o teškim posljedicama. Kao prvo, postoji mogućnost da izgubimo najbolje igrače, a kao drugo sada je upitno hoćemo li uopće primati financijsku potporu od strane državnih tijela i sponzora, zabrinuto će Gavrilović, koji je upozorio na još jednu nepravdu.

 

Australci su izbacivanjem sa SP-a ostali bez mogućnosti da se plasiraju na Olimpijske igre u Riju 2016. godine!

- IHF nam je uništio jedinu šansu, kako god ona slaba bila, da se kvalificiramo na Igre 2016. godine. Odnosno, Njemačka je ta koja je na poklon dobila našu šansu. Od IHF-a tražim odgovor na jednostavno pitanje, kako će sada Australija izboriti plasman na OI u Riju?, za kraj se pitao predsjednik Australskog rukometnog saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.