OSTALI SPORTOVI

Kasparov još prošle godine ponudio program, u Šahovskoj uniji BiH glume da to ne znaju!

Nakon što je BiH okrenula leđa slavnom velemajstoru

A. SOKOLOVIĆ

31.7.2014

 

Skandal. Kako drugačije nazvati potez čelnika Šahovske unije Bosne i Hercegovine, koja je preko noći okrenula leđa slavnom bivšem svjetskom šahovskom prvaku i ruskom opozicionaru Gariju Kasparovu i tako se na mala vrata priklonila aktuelnom predsjedniku FIDE Kiršanu Iljumžinovu.

Izigrani velemajstor

Devet članova Upravnog odbora Šahovske unije BiH, koja se sastoji iz tri saveza, Šahovskog saveza FBiH, Šahovskog saveza RS i Šahovskog saveza "Herceg-Bosne", iz samo njima znanih razloga, odbilo je dati podršku slavnom šahisti, koji je prije 20 godina, u vrijeme ratnog razaranja Bosne i Hercegovine, stavljajući glavu u torbu, došao u Sarajevo i u julu 1994. odigrao simultanku pod opsadom.

Godinu su bošnjački i hrvatski predstavnici Unije uvjeravali Kasparova da podrška nije upitna. Sve se promijenilo u posljednjem mjesecu, kada su komunikacije s Bošnjacima nestale, a ulogu "plejmejkera" preuzeo je hrvatski predstavnik Željko Bogut.

Sve se odigravalo daleko od očiju javnosti da bi na sajtu Šahovske unije BiH u ponedjeljak izašla samo jedna rečenica - da “je Upravni odbor donio odluku da podrži Iljumžinova”.

Kasparov je u srijedu ekskluzivno za "Dnevni avaz" poslao otvoreno pismo, u kojem optužuje čelnike Šahovske unije BiH da su podržali Iljumžinova, okrenuvši njemu leđa, iako su mu to obećavali prilikom ranijih razgovora.

Na kraju pisma, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine kazao je da bi "možda trebao biti ponosan što je u politički podijeljenoj BiH postigao da tri strane budu jednoglasno protiv njega i da je jedino preostalo pitanje zanimljivo javnosti koliko je Ambasada Rusije u BiH platila da bi postigli ovako rijetku demonstraciju zajedništva".

 

Demirović: Obećao podršku, koja je izostala

 

Jučer smo kontaktirali Seada Demirovića, predsjednika Šahovske unije BiH, koji je kazao da je Upravni odbor donio jednoglasnu odluku da podrži Iljumžinova.

- Kada smo na sjednici odlučivali, svi smo bili jednoglani za Iljumžinova. Kasparov nije imao nikakav program, dok Iljumžinov nudi razvoj šaha, uvođenje šaha u škole, pomoć savezima kojima ne pomaže država. Naši zahtjevi su bili da u narednom periodu dobijemo jedno takmičenje na svjetskom nivou od juniorskog pa nadalje - kazao je Demirović, koji tvrdi da je prijatelj s Kasparovom, da bi možda i zbog toga dao glas, ali da slavni velemajstor nije imao nikakav program.

No, Demirović, a vjerovatno i ostalih osam članova Upravnog odbora Šahovske unije BiH, očito glume da ne znaju da je Kasparov još prošle godine ponudio program na svojoj internetskoj stranici Kasparov2014.com, koji se može čitati na pet svjetskih jezika.

- Od države nemamo ništa, nikakav novac nismo dobili u posljednje dvije godine. Državu ne zanima šah i to je klasika - dodao je Demirović u razgovoru za naš list, naglašavajući da će, "ako Kasparov sutra ponudi program, dobiti njegov glas".

Ljubav prema šahu

Upravo je Kasparov u svom programu na naslovnoj stranici napisao rečenicu u kojoj tvrdi "da ljubav prema šahu postoji, ali da mnogi savezi nemaju novca te da on zna kako će svi privući sponzore i izgraditi savršene organizacije".

Skandalozno je da su čelnici Šahovske unije BiH već poslali punomoć sa svojim glasom za Iljumžinova prema Tromsu, gdje će se tokom vikenda održati izbor novog predsjednika FIDE.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.