OSTALI SPORTOVI

Kik-bokser Ermin Velagić suspendovan na dvije godine

AGENCIJA ZA ANTIDOPING KONTROLU BIH

Onasa

31.7.2014

Agencija za antidoping kontrolu BiH provela je doping kontrolu na državnom prvenstvu u kick boksu održanom u Bihaću i u uzorku kick boksera Ermina Velagića utvrdila prisustvo sredstva sa liste zabranjenih sredstava za 2014. godinu – efedrin,  te mu je izrečena mjera zabrane nastupa na svim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u periodu od dvije godine, saopćila je Agencija.
        
Također, ukoliko sportista u narednih pet godina ponovi isto kršenje antidoping pravila, kazniće se zabranom nastupa od pet godina na svim takmičenjima u zemlji i inostranstvu bez prava na žalbu.
        
Navedenom sportisti također je izrečena mjera poništavanja ostvarenog rezultata na državnom prvenstvu i oduzimanje medalje.
        
Treneru Ermina Velagića izrečena je opomena.
        
Do sada je Agencija za antidoping kontrolu BiH evidentirala osam slučajeva kršenja antidoping pravila: Samed Osmanović, kick boks, pozitivan na boldenon, Nedim Fišić, dizanje tegova, metandienon, Edin Muslić, karate, mariuhana, Admir Ahmetašević, rukomet, amfetamin, Caba Nadj, Srbija, dizanje tegova, metandienon, Olivera Jurić, dizačica tegova, anabolički steroid, Elmedin Kikanović, košarka, metil heksanamin, Stevo Zolak, boks, odbijanje doping kontrole, a u postupku su još dva slučaja.
        
Izrečene su opomene za 22 sportista zbog neispunjavanja obaveza prema Agenciji za antidoping kontrolu BiH, a sportisti su iz atletike, boksa, dizanja tegova, hrvanja, karatea, skijanja, streljaštva i tenisa.
        
Agencija za antidoping kontrolu BiH nastaviće beskompromisnu borbu protiv dopinga u sportu u cilju zaštite zdravlja i edukacije sportista, sprječavanju prevara u sportu kao i ispunjavanju obaveza BiH iz međunarodnih konvencija i Svjetskog antidoping kodeksa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.