OSTALI SPORTOVI

BiH na najbolji način predstaviti svijetu

Šest sportista iz naše zemlje učestvuje na Olimpijskim igrama mladih

E. Ma.

2.8.2014


Na Drugim olimpijskim igrama mladih (YOG) Bosnu i Hercegovinu će predstavljati šest olimpijaca: džudisti Aleksandra Samardžić i Petar Zadro, plivači Branka Vranješ i Vedad Ramić, tekvondoistkinja Amila Karšić i atletičar Stefan Ćuković.

Medalje iz 2010.

Na Igrama koje će se od 16. do 28. avgusta održati u kineskom Nandžingu, učestvovat će 3.808 sportista od 15 do 18 godina starosti iz 204 države, a takmičit će se u 26 sportova. Bosanskohercegovačka delegacija putuje u Kinu 13. avgusta, a iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine priželjkuju da sportisti ponove uspjeh iz 2010. Teniser Damir Džumhur tada se okitio bronzanom medaljom u singlu, a džudista Eldin Omerović osvojio je ekipnu bronzu.

- Ljudi u BiH nisu svjesni kakav su uspjeh Damir i Eldin napravili u Singapuru. Konkurencija je ogromna, to su najbolji mladi sportisti na svijetu, a osvojiti medalju je pravi podvig. U Nandžingu očekujem da će naši olimpijci ponoviti uspjeh iz 2010. i popraviti ga, a to je bazirano na osnovu rezultata koji su postigli u posljednje vrijeme.

To su mladi sportisti koji postižu vrhunske rezultate u svojim sportovima, naročito se to odnosi na džudiste, koji već godinama osvajaju medalje. I Zadro i Samardžić su favoriti za medalju - kazao je Said Fazlagić, generalni sekretar OKBiH.  

Kultura i edukacija

Osim u sportskim aktivnostima, olimpijci će u Nandžingu učestvovati i u kulturno-edukacijskim programima.

- Siguran sam da će, osim na sportskim borilištima, naši olimpijci na najbolji način svojim vršnjacima predstaviti kulturu, običaje i naslijeđe Bosne i Hercegovine. Igre će biti dragocjene za daljnji nastavak njihove karijere  – kazao je Fazlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.