OSTALI SPORTOVI

Održan plivački miting „Suljo i Mujo“ na Jablaničkom jezeru

Najbolji Lamija Medošević, Zerina Karić, Dino Jelin i Edvin Teskeredžić

M. Ć.

2.8.2014

Sportsko društvo „Lisičići“ Konjic, bilo je domaćin i organizator XIX Plivačkog mitinga „Suljo i Mujo“, koji je  u Lisičićima, na Jablaničkom jezeru,  okupio takmičare iz  pet klubova.

U takmičenju maraton žene do 14 godina, najbolja je bila članica Gradskog kluba vodenih sportova iz Sarajeva, Lamija Medošević, dok je u kategoriji žena preko 14 godina,  pobijedila članica Plivačkog kluba „Galeb-Gikil“ iz Lukavca, Zerina Karić.U kategoriji muškarci do 14 godina, najbolji plivač bio je član Kluba vodenih sportova „Orka“ iz Mostara, Dino Jelin, dok je u kategoriji preko 14 godina, pobijedio član  Gradskog kluba vodenih sportova iz Sarajeva, Edvin Teskeredžić.

Drugoplasirani u ove dvije kategorije su Anida Mahinić, Negra Ahmetspahić, Đani Morić i Kenan Čampara, dok su trećeplasirani Ana Ramljak, Amina Rovčanin, Farik Repeša i Bakir Hadžiahmetović. Takmičari do 14 godina preplivali su Jablaničko jezero u dužini od 1.200 metara, dok su stariji od 14 godina, plivali u dužini od 2.400 metara, od Lisičića, do druge obale i nazad.

 

-Ovaj  miting, koji već tradicionalno okuplja veliki broj plivača, održava se u znak sjećanja na dvojicu hrabrih mladića, Izudina Sarajlića-Sulju i Mustafu Borića - Muju, koji su rođeni uz Jablaničko jezero, a poginuli su u proteklom ratu, herojski braneći svoj grad -istakao je sekretar Sportskog društva Lisičići, Mensur Duraković, koji je naglasio,  da je Suljo potshumno odlikovan „Zlatnim ljiljanom“, a Mujo zlatnom policijskom značkom-zvijezdom.

Inače, grupa entuzijasta je 1996.godine formirala pomenuto sportsko društvo, u sklopu kojeg egzistira i plivački klub. Iste godine održan je i prvi Plivački miting „Suljo i Mujo“, a namjera je da se i dalje nastavi ova sportska manifestacija, kao znak sjećanja na ova dva hrabra borca. Ovaj događaj na Jablaničkom jezeru u Lisičićima svake godine prilika je i za okupljanje ljubitelja sportova na vodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.