OSTALI SPORTOVI

Više volim biti lijep nego snažan

Miodrag Nedić, viceprvak Balkana u kategoriji "Physiqe" u bodibildingu

A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVIĆ

3.8.2014

 

Tridesetosmogodišnji Miodrag Mica Nedić, nakon što je završio fudbalsku karijeru, posvetio se bodibildingu i za kratko vrijeme zabilježio zavidne rezultate. Kroz takmičenja u mladim timovima i Željezničara i Sarajeva, a zatim i kroz nastupe u prvim postavama Olimpica i Rudara iz Kaknja, razvio je sportski duh, koji ga vodi i danas.  

Sportske navike

U teretanu odlazi posljednjih petnaest godina, a na nagovor prijatelja koji ga je spojio s najuspješnijim bh. bodibilderom Mirsadom Terzom, čijem se timu ubrzo i pridružio, prijavio se i na Balkansko amatersko prvenstvo u bodibildingu, koje je u maju održano u Bihaću.

- Takmičenje je održano u okviru IFBB-a, najjače federacije za amaterski bodibilding na ovim prostorima. "Bihać Open 2014" ima svoju tradiciju i organiziran je već petnaest puta. Veoma mi je drago što sam zabilježio takav uspjeh i što sam, faktički, neiskusan uspio osvojiti drugo mjesto - govori Nedić.

U individualnom sportu, kaže, potpuno se pronašao.

- Nemirnog sam duha i teškog karaktera tako da nisam mogao trpjeti disciplinu u mjeri koju zahtijeva fudbal. U bodibildingu sam samo svoj i radim što hoću. Prve nogometne korake napravio sam u Želji prije rata tako da sportske navike imam još od sedme godine. Išao sam u teretanu rekreativno i uvijek sam imao lijepo definirane mišiće - kaže Nedić.

Miodrag se takmiči u kategoriji "Physiqe" ili "momci za plažu", kako ih još nazivaju. Upravo ovih dana priprema se za nove nastupe, koji će se održati 10. avgusta na kupalištu u Sisku i šest dana poslije na plaži u Poreču.
 
- "Physiqe" je kategorija koja balansira između bodibildinga i manekenstva. Na binu izlazimo u šorcu do koljena, nema natezanja mišića, više se gleda šarm. Recimo, kao da izađem na plažu i foliram se. Šminkerski. Više volim da budem lijep nego snažan. Svi mišići moraju biti skladni, takmičar ne smije biti ni mršav ni premasivan - pojašnjava bodibilder.

Ova kategorija karakteristična je i po tome što ne postoji ograničenje u kilaži. Jedina kategorizacija tiče se visine. Takmičari su podijeljeni u grupu do 178 centimetara i preko 178.

Mnogo košta

- Ipak, riječ je o vrlo zahtjevnom sportu. Na tijelu će se poznati čaša vode popijena u vrijeme priprema. Najgora stvar je što mnogo košta, a ništa se ne vraća, nagradni fond ili je mali ili ga nema nikako. Potrebne su kreme, ishrana i još mnogo toga - ističe Nedić.  

Uoči takmičenja tijelo trpi strog režim, ali Miodrag tvrdi da se ne plaši posljedica.  

- Ništa se ne prepušta slučaju i tačno se zna kada se reducira hrana i kada se crpi organizam, jer nije prirodno stanje da se masnoća spusti na 3 ili 4 posto i da se prepoznaju vene na stomaku. Zato takmičarski ciklus traje mjesec-dva, a onda nastaje period rehabilitacije, kada se organizam regenerira - govori Nedić, kojem najveću podršku pruža supruga Merisa.

Brat Dalibor  

I Miodragov brat Dalibor poznati je bivši fudbaler.

- Putevi su nam se često ukrštali. Neko vrijeme bili smo zajedno u Olimpicu i Rudaru. Ali, niti je on mene vukao za sobom niti ja njega. Dalibor je i danas posvećen sportu i ima svoju Školu fudbala “Mlade nade” - ističe bodibilder.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.