OSTALI SPORTOVI

Srebrenu medalju nosim u svoju zemlju

Aleksandra Samardžić za "Dnevni avaz"

M. KUNARAC

21.8.2014

 

Mlada bosanskohercegovačka džudistkinja Aleksandra Samardžić ostvarila je fenomenalan rezultat osvojivši drugo mjesto na Omladinskim olimpijskim igrama (YOG), koje se održavaju u kineskom gradu Nanjingu.

Samardžić se plasirala u finale u kategoriji do 78 kilograma, savladavši predstavnice Francuske i Španije. U meču za prvo mjesto izgubila je od reprezentativke Hrvatske Barbare Matić.

Dodatni uspjeh

Ova medalja 16-godišnje džudistkinje predstavlja veliki uspjeh za bh. sport te daje poticaj našim ostalim perspektivnim sportistima da slijede njen primjer.

- Definitivno je ovo moj najveći uspjeh do sada. Borba sa protivnicama iz Španije i Francuske je, slobodno mogu reći, bila lagana. U teškoj borbi protiv Hrvatice Matić izgubila sam zbog jedne kazne razlike. U svakom slučaju, presretna sam što srebrenu medalju nosim u svoju zemlju. Ovo je neprocjenjivo iskustvo - kaže Samardžić.

Aleksandra naglašava da dodatnu težinu uspjehu u Nanjingu daje i činjenica da je nastupala u težoj kategoriji.

- Nije bilo moje kategorije, do 70 kilograma, pa sam se borila s takmičarkama koje su u kategoriji do 78 kilograma - objašnjava Samardžić, inače učenica drugog razreda Gimnazije u Istočnom Sarajevu.

Najveća podrška

- Dnevno imam dva treninga i obično prvi odmah nakon nastave, a drugi predvečer. Imam veoma mnogo izostanaka, ali se trudim da ih, kad sam tu, opravdam svojim znanjem.

Najveću podršku pruža mi moja porodica, trener Branislav Crnogorac, zatim prijatelji te Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Zahvalna sam im svima te i ovu medalju poklanjam upravo njima - izjavila je Samardžić.

Do kraja sezone očekuju je još Evropsko i Svjetsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji u septembru i oktobru.
 

Podrška OKBiH


Samardžić je tokom razgovora posebno istaknula podršku Olimpijskog komiteta BiH, koji se, kao nebudžetski korisnik, izborio za nastup naših talenata u Kini.

Olimpijski komitet BiH je, bez pomoći državnih organa, osigurao novac za pripreme i učešće na kvalifikacionim takmičenjima te je ponosan na ostvareni rezultat Aleksandre, kao i na kontinuitet osvajanja medalja bh. sportista na Olimpijskim igarama mladih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.