OSTALI SPORTOVI

Mate Ćurić će predstavljati BiH na ultramaratonu oko Mont Blanca

Veliki izazov

A. Kamber

24.8.2014

U petak, 29. avgusta 2014.godine, duvanjski ultramaratonac Mate Ćurić iz Prisoja, nastupit će na najprestižnijoj utrci na svijetu The North Face Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). 

To će biti prvi predstavnik BiH na ovoj stazi oko Mont Blanca dugoj 101 kilometar i sa usponom od 6 kilometara, a koja prolazi kroz Italiju, Švicarsku i Francusku gdje i završava na skijalištu Chamonix, javio je Tomislavcity. 

Ćurić je kao preduvjete za ovaj nastup morao prikupiti bodove i ostvariti potrebne norme  što je učinio prošle i ove godine na ultramaratonima na Velebitu i u Istri dužine 100 kilometara. Hoće li nastupiti ne zavisi samo od njega već i od bubnja koji od 10.000 prijavljenih izvuče njih 2.000 koji će sudjelovati na spomenutoj trci oko Mont Blanca.

Ćurić se više godina bavi planinarenjem, alipnizmom, speleologijom i trčanjem a član je i GSS Kantona 10, uz čiju podršku, kao i uz podršku porodice i firme Vijadukt u kojoj radi i odlazi na ovaj ultramaraton. S njim će put Mont Blanca i njegov kolega iz GSS-a i predsjednik PD “Kamešnica”, Željko Puđa, koji ga inače prati na ovakvim nastupima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.