OSTALI SPORTOVI

Nastavljena tradicija osvajanja medalja

Pozitivni utisci nakon Olimpijskih igara za mlade

E. MASLO

3.9.2014

Na Drugim olimpijskim igrama za mlade, koji su održane u kineskom Nandžingu, srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu osvojila je 16-godišnja džudistkinja Aleksandra Samardžić.

U Kini je učestvovalo šestero naših sportista - Samardžić i Petar Zadro (džudo), Amila Karšić (tekvondo), Stefan Čuković (atletika), Branka Vranješ i Vedad Ramić (plivanje).

Kisićeve pohvale

Nastup naše reprezentacije pohvalio je predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić, koji je naglasio da je bh. tim dao maksimum i nastavio tradiciju donošenja medalja s Olimpijskih igara za mlade sportiste. Na prvim Igrama za mlade bronzu za BiH su osvojili teniser Damir Džumhur i džudista Eldin Omerović.

- Svi naši sportisti su postigli značajne rezultate u granicama svojih mogućnosti. OKBiH je upotrijebio sve raspoložive resurse da tim pripremi za takmičenje. Zadovoljni smo njihovim nastupima, a posebno zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da su u najboljem svjetlu predstavili Bosnu i Hercegovinu - naglasio je Kisić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Predsjednik OKBiH istaknuo je činjenicu da je u Kini nastupilo desetak sportista porijeklom iz BiH, i to pod zastavama drugih država te da se svi moraju potruditi da naša najtalentiranija djeca predstavljaju BiH u budućnosti.

Jaka konkurencija

Samardžić, članica džudo kluba Nippon iz Sarajeva, do titule olimpijske omladinske viceprvakinje u kategoriji do 78 kilograma došla je u izuzetno jakoj konkurenciji, ostvarivši pobjede protiv starijih i iskusnijih protivnica.

- Ovo je moj najveći uspjeh u karijeri, hvala svima koji su me podržali. Nije mi bilo lako doći do srebrene medalje, jer sam se borila protiv dosta iskusnijih, starijih i težih takmičarki.

Pobijedila sam predstavnice Španije i Francuske koje su osvajale svjetske medalje, a u izjednačenoj finalnoj borbi sam izgubila od Barbare Matić iz Hrvatske - kazala je Samardžić.

Fantastična organizacija

Šef bh. misije u Nandžingu, generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić, pohvalio je organizatore takmičenja.

- Organizacija Igara u Kini je bila fantastična, na momente nestvarna. Disciplina i predanost tih ljudi je na najvišem mogućem nivou, sve je bilo besprijekorno organizirano.

Oko 20.000 volontera je neprestano radilo da bi osigurali da sve protekne u najboljem redu. Organizacija je bila na nivou Olim

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.