OSTALI SPORTOVI

Jednu sezonu smo morali žrtvovati

Smajo Karačić, generalni sekretar RSBiH

A. ČULIĆ

4.9.2014

Nova sezona rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine počinje već sutra, a prvenstvo će igrati 14 klubova.

Prema ranije utvrđenim propozicijama, trebalo je igrati 16 timova, ali su ekipe Maglaja i dobojske Sloge zaledile svoj status zbog pretrpljene štete u poplavama.

Dugoročni plan

- Nismo imali prostora da drastično mijenjamo propozicije takmičenja. Zato smo napravili dugoročni plan prema kojem će od sezone 2018/2019. ligu igrati deset klubova. Do tada, u prvoj sezoni ispast će tri tima, a onda u narednim do 2018. po pet.

Morao se jednom napraviti rez, a klubovi sada imaju dovoljno vremena i niko ne može reći da je neko naprasno donio neku odluku - kaže generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić.

Ove sezone pobjednik regularnog dijela takmičenja Premijer lige razigravat će s banjalučkim Borcem na tri dobivene utakmice za šampiona BiH.

Niko u Evropi

- Takav sistem jeste malo neuobičajen, ali smo jednu sezonu morali žrtvovati s obzirom na to da ranije nije usvojeno pravilo da učesnik regionalne SEHA lige mora igrati i Premijer ligu. Ove sezone Borac neće učestvovati u domaćem prvenstvu, ali će od naredne učesnik SEHA lige morati igrati i bh. prvenstvo.

Priznajem da su pojedini klubovi koji pretendiraju na šampionsku titulu oštećeni, ali prošle godine imali smo doigravanje pa opet nijedan tim nije htio igrati evropska takmičenja - govori Karačić.

Premijer liga za žene startat će naknadno u nepromijenjenom sistemu sa 12 klubova.

"Kempa" oblači reprezentaciju

Karačić kaže da je postignut dogovor sa proizvođačem sportske opreme "Kempa", koji će u narednom periodu, uključujući Svjetsko prvenstvo u januaru 2015. godine u Kataru, oblačiti našu reprezentaciju.

- Ugovor sadržava posebne uvjete, na nama je da im dostavimo dizajn dresova. Prije Mundijala očekuju nas dva meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. Prvi meč igrat ćemo 28. oktobra protiv Bjelorusije u Minsku, gdje ćemo putovati čarterom, a onda se vraćamo direktno u Tuzlu, gdje 2. novembra dočekujemo Dansku - otkrio je Karačić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.