OSTALI SPORTOVI

"Studenti" žele titulu, Krivaji cilj opstanak

Počinje nova sezona Premijer lige BiH

I. I. - A. Č.

5.9.2014

Nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine za rukometaše počinje ovog vikenda, a prethodila joj je zbrka u vezi sa sistemom takmičenja.

Četrnaest klubova nastupit će u ovoj sezoni (Maglaj i Sloga su zamrznuli status), a prvoplasirana ekipa nakon 26 kola odmjerit će snage s banjalučkim Borcem, koji neće igrati domaće prvenstvo nego samo SEHA ligu.

Otišao Perić

Glavni pretendent na naslov prvaka je sarajevska Bosna i oni se sa pravom žale na usvojene propozicije. Prethodne sezone, "Studentima" je cilj bio ući u doigravanje, Ligu 4.

Ovog puta žele titulu vratiti u Sarajevo nakon nekoliko sušnih godina. Ekipu je napustio ponajbolji igrač Josip Perić, ali su ostali također reprezentativci, poput Delića, Zulfića, Memića, Efendića, Građana... pa sa pravom imaju visoke ambicije.

Iako je bilo još prostora za punjenje baterija, rukometaši zavidovićkog premijerligaša ipak spremno dočekuju novu sezonu. Krivaja u nju ulazi sa znatno mlađom ekipom te s novim trenerom.

U međuvremenu, odlazak Admira Purića u Vogošću te Jasmina Hadžihasića i Eldara Mehića, u taboru Krivaje nisu ni pokušali nadoknaditi, a razlog je jednostavan. Nedostatak novca primorao ih je da ekipu dodatno podmlade.

Trener Fuad Terzić pokušat će izvući maksimum iz kombiniranog tima, u kojem su tek Ferid Avdić i Amir Alić, igrači s višegodišnjim iskustvom.

Čelik i Konjuh

- Igračima koji su ostali u klubu i treneru koji je vodio ekipu u prošloj sezoni, ispunili smo dio obaveza, kao i naknade za avgust. Ovog puta smo minimalnom naknadom obradovali i mlađe rukometaše koji su trenirali sa prvom ekipom.

Nastojat ćemo zadržati istu praksu te u kraćem roku izmiriti sve stare obaveze,i istovremeno podmirivati nove troškove. Uz dodatnu konsolidaciju i jačanje kluba u svim segmentima, naš prioritetni cilj u novoj sezoni je opstanak - ističe prvi čovjek Krivaje Azmin Karanović.

Slična je situacija u većini premijerligaških klubova pa vjerovatno stoga ne čudi što mnogi nisu previše negodovali kada je sistem takmičenja u pitanju. Glavni konkurenti Bosni za mjesto u vrhu bit će zenički Čelik, Konjuh i Izviđač.

Parovi 1. kola

SUBOTA: Bosna (V) - Zrinjski, Krivaja - Izviđač, Gračanica - Lokomotiva, Sloboda - Prijedor, Derventa - Čelik, Konjuh - Gradačac, Vogošća - Bosna (S).

Posljednje, 13. kolo jesenjeg dijela sezone na rasporedu je 5. i 6. decembra. Prvo kolo proljetnog dijela igra se 6. i 7. februara 2015. godine, dok se 26. kolo igra 24. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.