OSTALI SPORTOVI

Nishikori pobijedio Đokovića i izborio finale US Opena

Prvi Azijac koji je došao do samo kraja nekog Grand Slama

Al. Ti.

6.9.2014

Kei Nishikori, sjajni japanski teniser, napravio je veliku senzaciju na posljednjem ovogodišnjem Grand Slamu US Openu izbavicši prvog tenisera svijeta, Novaka Đokovića. Japanac je slavio protiv sa 3:1 u setovima (6:4, 1:6, 7:6, 6:3).

Nishikori je već na početku prvog seta pokazao da Đokoviću neće biti nimalo lagano. U trećem gemu oduzeo je servis prvom teniseru svijeta, međutim odmah u narednom popularni Nole napravio je rebrake. Ipak, Nishikori je napravio još jedan brake u sedmom gameu i to mu je bilo dovoljno da slavi sa 6:4.

Japanski teniser igrao je veoma riskantno u prvom setu, ali to mu se na kraju isplatilo. U drugom setu Đokoviću je bilo potrebno oko pola sata da isti završi u svoju korist. Srbijanski teniser napravio je dva brakea, u četvrtom i šestom gameu, te je slavio sa 6:1.

Treći set je bio najuzbuljiviji, a oba tenisera su napravila po jedan brake, tako da je isti otišao u tai break. Razmjenjivali su se mini brakeovi, da bi na kraju Japanac u tai breaku slavio sa 7:4, te tako okončao treći set u svoju korist.

Na početku četvrtog seta Nishikori je odmah napravio break i sačuvao je svoj servis sve do devetog gema kada je napravio novi break. Japanac je imao dvije meč lopte. Prvu je spasio Đoković, međutim drugu nije uspio i Nishikori je ispisao historiju, kao prvi Azijac u finalu nekog Grand Slama.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.