OSTALI SPORTOVI

Nisam osvajač beskorisnog

Tomislav Cvitanušić, bosanski Ironman

D. Zeba

9.9.2014


Za Tomislava Cvitanušića, svestranog sportistu koji živi punim plućima, svaki dan je novo dokazivanje. Možete ga sresti kako trči na sarajevskom Vilsonovom šetalištu ili na Vrelu Bosne, kako vozi bicikl prema nekoj od olimpijskih planina ili satima neprekidno pliva na bazenu na Otoci.

Životno iskušenje

Jednostavno, sport je smisao njegovog života i svaki slobodan treutak koristi da uradi nešto korisno za svoje tijelo i duh. Tomo, kako ga zovu prijatelji i kolege na poslu, rođen je 1971. godine u Puli, a od osamdesetih je stanovnik bh. prijestonice.

Cvitanušić je jedina osoba iz Bosne i Hercegovine koja je nastupila na prestižnoj Ironman triatlon utrci, u kojoj takmičari moraju plivati 3,8 kilometara, voziti bicikl 180 i trčati 42 kilometra. Na ovo takmičenje nije se moguće direktno prijaviti nego postoje kvalifikaciona takmičenja koja je neophodno proći.

- Učešće na Ironman triatlon utrci prije dvije godine za mene je bilo najveći izazov u životu. Drago mi je što sam bio dio ovog tajkmičenja i na pravi način promovirao Bosnu i Hercegovinu - kaže Cvitanušić.

Tomo se trenutno nalazi u Italiji. Naravno, tamo se ne odmara na nekoj od luksuznih plaža niti šopinguje u Milanu nego se priprema za novo životno iskušenje na obroncima Dolomitskih Alpa.

cvitankusic-sal

 Vatreni najvijač Željezničara

Interes i profit

- Zedno sa prijateljem Ismirom Juskom Švabom, bit ću dio ekspedicije "Extreme Samit Teama" iz Srbije, koja će krenuti u osvajanje Akonkagve, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960,8 metara. Zbog toga je potrebno da se vrhunski pripremim. Tamo nema laži, nema prevare, ne postoje prečice... Ne pomažu ti nikakve veze, nema protekcije niti ulaska preko reda. Svi stojimo pred licem istine i zavisimo samo od sebe i u maloj mjeri možemo računati samo na partnera. Zbog toga mi je drago što će ovaj vrh, zajedno sa mnom, osvajati Ismir Jusko Švabo - kaže Tomo.

Ovaj dvojac u narednom periodu zajedno će se pripremati na Čvrsnici i Prenju.
 
- Poznajemo se 22 godine, ali ovo nam je prvi zajednički poduhvat. Zajedničko nam je da nismo opterećeni interesom i profitom. Nama niko neće platiti kada osvojimo Akongavuu. Zbog naših ciljeve, često nas znaju nazvati osvajačima beskorisnog. Ali, i pored toga, idemo u ovakve avanture i izlažemo se brojnim rizicima. Ne možeš samo mirno sjediti kod kuće. Da naši preci nisu istraživali, bili bi u pećini i ne bi znali šta se dešava nekoliko kilometara dalje - u šali kaže Cvitanušić.  

Ovaj nesuđeni prvotimac KK Bosna ističe da se nikada nije vezivao za jedan sport.

- U Bosni sam stigao do prvog tima. Bila je to genaracija kada je u ekipi bila gužva na poziciji plejmejkera. Tada su igrali Zdravko Radulović, Radenko Dobraš, Sejo Bukva... Trener je bio legendarni Mirza Delibašić. Nakon rata, odlučio sam da se bavim nekim idividualnim sportom, jer nas se nikada nije moglo okupiti dovoljno za nogomet i košarku. Krenulo je od trčanja, a onda su se redali tenis, alpinizam, plivanje, biciklizam... Normalan slijed događaja bio je triatlon i kao kruna karijere došlo je takmičenje u Klagenfurtu - kaže Tomo.

Sarajevski polumaraton

Zajedno s nekoliko prijatelja i sportskih entuzijasta, u Sarajevu je 2007. pokrenuo polumaraton, koji će se ove godine održati 21. septembra.

- S istomišljenicima Erolom Mujanovićem i Franjom Šolom, pokrenuo sam ovu lijepu priču. Sarajevski polumaraton iz godine u godinu sve više raste. Na startu 21. septembra očekujemo više od 1.000 učesnika. Već sada imamo potvrde iz Španije, Velike Britanije, Turske, Amerike... Sedam dana prije, 14. septembra, imat ćemo i utrku djevojaka na Vilsonovom šetalištu, u kojoj će muškarci da gledaju i navijaju - kaže Cvitanušić.

Škola trčanja

Cvitanušić je prošle godine osnovao i školu trčanja u glavnom gradu BiH.

- Želimo da što više ljudi privučemo i pokažemo im koliko je trčanje zdravo. Već sada imamo veliki broj članova, koji će nakon godine biti spremni da učestvuju u polumaratonu u glavnom gradu BiH. Svake sedmice imamo treninge na Vrelu Bosne i, ko god želi, može nam se priključiti - kaže Tomo.

tomo-cvitanusic1

Cvitanušić: Sve je krenulo od trčanja

Crtice iz života

Prošao sve omladinske selekcije KK Bosna

Istrčao deset maratona

Jedini iz BiH koji je nastupio na Ironman triatlon utrci

Popeo se na Monblan

U alpinizmu nema laži, nema prevare, ne postoje prečice...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.