OSTALI SPORTOVI

Zagrljaj i duhovni flert s Triglavom

Umjetnica Amra Kozić osvojila najviši vrh bivše Jugoslavije

M. Ču.

7.9.2014


Amra Kozić, umjetnica iz Sarajeva, osvojila je najviši vrh bivše Jugoslavije. Popela se na Triglav u Sloveniji i osjetila čari širine pogleda sa 2.864 metra nadmorske visine.

- Član sam Planinarskog društva "Lisin", s kojim sam obišla mnoge planine, uglavnom ove udarne, koje karakteriziraju naše geografsko podneblje. Ali, za mene je Triglav do sada najljepše iskustvo. Studiozno smo se pripremali za tu ekspediciju, prošli smo terenske pripreme tokom ljeta da bismo krajem avgusta uz svu potrebnu opremu s prvim jutarnjim zrakama sunca krenuli u pohod. Penjanje i silazak su trajali dan - počela je svoju priču Kozić.

Tokom penjanjanja u planinski zagrljaj ugodne zelene nijanse smjenjivale su se sa surovim, kamenim, ali ipak prekrasnim okruženjem. I tako, korak po korak, um se čistio pred velikim gromadama koje su izazivale strahopoštovanje pred majkom prirodom...

- Adrenalin nas je držao pa ni penjanje uz sajlu, finalnih 400 metara, sat i po u jednom smjeru, dva u drugom, nije bilo teško. Penjanje na Triglav impresivno je iskustvo, pogotovo ta beskrajnost pogleda s vrha. Bio je to duhovni flert sa planinom, a najzanimljivije trenutke uspjela sam zabilježiti fotoaparatom - istaknula je umjetnica.

Novi izazov

Iskustva s ekspedicije Amra će prenijeti na platno, a izložba se može očekivati na proljeće naredne godine. Sljedeći izazov koji naša umjetnica želi ispuniti je popeti se na Dolomite u Italiji, čiji najviši vrh Marmolada doseže 3.343 metra nadmorske visine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.