OSTALI SPORTOVI

Marin Čilić osvojio US Open: Kei Nishikori savladan u tri seta

Treći Hrvat koji je osvojio Grand Slam

(F. Me.)

9.9.2014

Marin Čilić osvojio je US Open! Hrvatski tenisač pobijedio je Japanca Keija Nishikorija 6-3, 6-3, 6-3 u čudesnoj predstavi. Čilić je postao treći Hrvat koji je osvojio Grand Slam, nakon Ive Majoli 1997. (Roland Garros) i njegovog trenera Gorana Ivaniševića, Wibledonu 2001. godine.

VEZANA VIJEST EKSKLUZIVNO "Avaz" u posjeti porodici Čilić: "Da je bilo više interesa Marin je mogao biti ponos cijele BiH"

Goran Ivanišević je jedan od najzaslužnijih za uspjeh Marina Čilića, pošto je kao njegov trener izvukao iz njegove igre maksimum, stabilizovao mu servis i psihu, a sve to krunisano je maksimalnim pobjedama nad Federerom i Nishikorijem za historijski trofej. 

Marin je odigrao izvanredan meč – dozvolio je Japancu samo jedan brejk, i to u drugom setu kada je već stvorio dupli brejk viška. Sve ostale prilike Nishikorija Hrvat je neutralisao, od one u prvom gemu meča, do spašene tri brejk lopte pri rezultatu 4:2 u trećem setu. 

Nishikori nije bio ni blizu nivoa koji ga je doveo do finala – nervoza i umor učinili su svoje, veoma slabo se kretao i nijednog trenutka nije djelovalo kao da može do trijumfa. 

Bilo je ovo prvo Grand slem finale od 2005. godine u kojem nije bilo ni Federera ni Đokovića ni Nadala. Izostao je spektakl, ponajviše zbog blijedog Nishikorija, ali Čilić je tokom cijelog turnira igrao briljantno i zasluženo je osvojio trofej. 

Osim najveće titule u karijeri, Čilić je za titulu nagrađen i povratkom u Top 10, od ponedjeljka će biti deveti na ATP listi.

Tok meča

U prvom gemu Čilić je sa dvije greške forhendom poklonio brejk loptu rivalu, ali je onda istim udarcem očešao liniju i ubrzo poveo sa 1:0. Blagih problema imao je i Nishikori u sljedećem gemu, ali je od 0:30 uspio da preokrene. 

Nije bilo većih uzbuđenja sve do šestog gema, kada je Čilić greškama Japanca došao do 0:40. Prve dvije je Kei spasio dobrim servisima, ali na trećoj je Marin uhvatio prvi servis i u nastavku poena dočekao grešku suparnika – 4:2. 

Hrvatski teniser igrao je mnogo bolje – izvukao je jednu nevjerovatnu dijagonalu forhendom, bekhend mu je sjajno funkcionisao, a upravo njime dobio je prvi poen u gemu u kojem je servirao za vodstvo. Uslijedili su dobri servisi i Čilić je lagano priveo set kraju – 6:3. 

Iako se činilo da Nishikori malo slobodnije udara lopticu, u trećem gemu je nizom grešaka poklonio rivalu 0:40. Izvukao se nakratko dobrim servisima i lijepim drop šotom, ali uslijedio je munjeviti forhend Čilića i nova greška Nishikorija za brejk – 2:1. 

U sljedećem gemu Japanac je došao do dvije vezane brejk lopte, ali Čilić je ostao smiren – dobar forhend, zatim i as, a ubrzo je bilo 3:1. Marin je nastavio da ’bombarduje’ Nishikorija servisima, a na 4:2 potpuno je pustio ruku, pogodio nekoliko dubokih udaraca i napravio je još jedan brejk. 

Čilić je tada dozvolio brejk rivalu, ali u najboljem mogućem trenutku – uzvratio je još jednim brejkom i osvojio je i drugi set (6:3). 

Ništa se nije promijenilo ni u trećem setu – Nishikorija noge nisu slušale, a Čilić je bio nemilosrdan. U četvrtom gemu stvorio je dvije vezane brejk lopte i realizovao je drugu izvanrednom defanzivom (3:1). 

Pri rezultatu 4:2 nervoza je malo uticala i na Čilića, pa je Nišikori došao do dvije vezane brejk lopte. Na prvoj je olako poslao drugi servis u aut, a na drugoj je Hrvat odservirao as. 

Spasio je Marin još jednu brejk loptu prije nego što je bekhend paralelom osvojio gem uz glasan krik – 5:2.

Sva pojedinačna Grand Slam finala hrvatskih tenisača

Prije nego što se Marin Čilić probio do finala US Opena hrvatski su tenisači kroz historiju šest puta igrali za naslov najboljeg na Grand Slam turnirima u pojedinačnoj konkurenciji među seniorima. 

Sve dok Goran Ivanišević nije 2001. godine trijumfirao u Wimbledonu, hrvatski tenisači nisu znali za pobjedu u Grand Slam finalima. Prije Gorana, koji je triput gubio vimbldonska finala, poraze su u finalima Roland Garrosa doživljavali Željko Franulović i Nikola Pilić. 

Naravno, ne treba zaboraviti da je 1997. Iva Majoli u tom istom Roland Garrosu pobijedila u finalu Švicarku Martinu Hingis i hrvatskom tenisu donijela prvi pojedinačni seniorski Grand Slam naslov.

1970. Roland Garros: Jan Kodeš (Češ) - ŽELJKO FRANULOVIĆ 6-2, 6-4, 6-0
1973. Roland Garros: Ilie Nastase (Rum) - NIKOLA PILIĆ 6-3, 6-3, 6-0
1992. Wimbledon: Andre Agassi (SAD) - GORAN IVANIŠEVIĆ 6-7 (8), 6-4, 6-4, 1-6, 6-4
1994. Wimbledon: Pete Sampras (SAD) - GORAN IVANIŠEVIĆ 7-6 (2), 7-6 (5), 6-0
1998. Wimbledon: Pete Sampras (SAD) - GORAN IVANIŠEVIĆ 6-7 (2), 7-6 (9), 6-4, 3-6, 6-2
2001. Wimbledon: GORAN IVANIŠEVIĆ - Patrick Rafter (Aus) 6-3, 3-6, 6-3, 2-6, 9-7

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.