OSTALI SPORTOVI

Delić: Imamo dobru priliku da se plasiramo u Prvu grupu Evro-afričke zone

Pred susret s Litvanijom

Autor:Fena

9.9.2014

Teniska Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine od 12. do 14. septembra u Sarajevu dočekuje selekciju Litvanije, u meču posljednjeg, 3. kola Druge grupe Evro-afričke zone. 

U taboru bh. selekcije vlada optimizam uoči meča u kojem bi im pobjeda donijela plasman u viši rang takmičenja, Prvu grupu Evro-afričke zone. 

Selektor bh. reprezentacije Amer Delić navodi da su svi igrači spremni i s nestrpljenjem očekuju meč. 

- Od jučer treniramo i polako se privikavamo na podlogu. Nećemo znati žrijeb do četvrtka, ali siguran sam da ćemo, bez obzira  na to ko u petak bude igrao prvi, biti spremni - kazao je Delić na pres-konferenciji.

- Ovo nam je velika šansa. Treći put igramo u zadnjem kolu za ulazak u Prvu grupu, ali prvi put kod kuće. Imamo odličan tim i šansa je tu pred nama. Sigurno će biti teško. Igramo protiv jako iskusnih igrača i morat ćemo dati maksimum za pobjedu. Nadamo se da ćemo imati veliku podršku publike jer će nam njihova pomoć svakako trebati - dodao je selektor bh. tima.

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur vjeruje da BiH može doći do pobjede i plasmana u Prvu grupu.

- Dat ćemo sve od sebe jer imamo veliku šansu. Prvi put igramo kući posljednje kolo i svi želimo da prođemo u Prvu grupu. Svi smo željni igre i siguran sam da će, ko god bude igrao, pokazati ono najbolje. Pozivam navijače da nas podrže, a mi ćemo im se na najbolji način odužiti - kazao je Džumhur.

Osim Džumhura, boje BiH protiv Litvanije branit će Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić.

Složni su da nas očekuje neizvjestan meč, ali da BiH ima kvalitetan tim koji može do pobjede.

- Poznajem Litvance, igrao sam protiv njihova dva igrača i mogu reći da su kvalitetni teniseri, pogotovo njihov prvi igrač Berankis. Mislim da je otvoreno pitanje pobjednika - kazao je Bašić. 

Tomislav Brkić, koji u posljednje vrijeme bilježi dobre rezultate na turnirima Futures serije, također je optimist i vjeruje da će BiH u nedjelju slaviti pobjedu.

- Kod god bude igrao siguran sam da će dati sve od sebe i da ćemo mi u nedjelju slaviti - kazao je Brkić.

Optimisti uoči meča su i Litvanci, čiji selektor Rimvydas Mugevicius očekuje neizvjesnu borbu.

- Naš najbolji tim je ovdje. Spremni smo i mislim da su nam šanse podjednake - kazao je Mugevicius.

Za Litvaniju će igrati Ricardas Berankis, Laurynas Grigelis, Lukas Mugevicius i Dovydas Sakinis. 

- Ovaj vikend igramo protiv jako dobrog tima koji predvodi Damir kojeg dobro poznajem. Priželjkujemo pobjedu i nadamo se dobrom meču - kazao je Berankis.
 
Žrijeb parova bit će obavljen 11. septembra. 

Prvog dana meča u petak na rasporedu su dva singl meča, a program počinje u 15 sati. U subotu će biti odigran dubl, a posljednjeg dana u nedjelju preostala dva singla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.