OSTALI SPORTOVI

Oscar Pistorius oslobođen optužbe za ubistvo za predumišljajem

Odluku saopćila sudinica Tokozila Masipa

Fena

11.9.2014

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius, kome se sudi zbog ubistva djevojke Reve Steenkamp oslobođen je optužbe za ubistvo s predumišljajem, saopćila je danas sudija Tokozila Masipa.

Masipa je naglasila da tužilaštvo nije uspjelo tokom procesa da dokaže da je Pistorius namjerno ubio svoju djevojku u februaru prošle godine u svojoj kući u Pretoriji.

Sudija je uprkos tome što je Pistoruijusa nazvala "lošim svjedokom" naglasila da to ne mora da znači da je on kriv za ubistvo s predumišljajem.

- Država nije utvrdila da postoji osnovana sumnja da je optuženi namjerno izvršio ubistvo - rekla je sudija Masipa pred Vrhovnim sudom u Pretoriji.

Ova sudska odluka svakako će biti veliko olakšanje Pistoriusu kome je prijetio zatvor od 25 godian u slučaju da je dokazano ubistvo s predumišljajem.

Ipak, Pistorius je daleko od oslobađajuće presude u suđenju koje se završava danas.

Pistorijus je februara 2013. godine ubio iz vatrenog oružja djevojku Reve Steenkemp u svojoj kući u Pretoriji.

Javno tužilaštvo tražilo je da se Pistorius osudi zbog ubistva s predumišljajem, dok odbrana tvrdi da je on ubio svoju djevojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.