OSTALI SPORTOVI

Oscar Pistorius osuđen za ubistvo iz nehata, izricanje kazne 13. oktobra

Kraj suđenja

(J. Be.)

12.9.2014

Južnoafrički atletičar Oscar Pistorius (27) osuđen je za ubistvo iz nehata. Sutkinja Thokizile Masipa je rekla da se on ponašao nemarno kad je počeo da puca na vrata od kupatila u uvjerenju da se unutra nalazi provalnik. Izricanje kazne je zakazano za 13. oktobar ove godine.

Također je dodala da se u toku suđenja nije dokazalo da je Pistorisu namjerno ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp.

On je također osuđen da je nemarno rukovao poštoljem u restoranu nekoliko dana prije nesretnog događaja.

Sutkinja Thokozile Masipa je time potvrdila ono što je nagovijestila jučer kada je počela izricanje presude Pistoriusu, oslobodivši ga optužbe za ubistvo s predumišljajem.

Pistorius može biti novčano kažnjen ili će mu biti određena zatvorska kazna od pet do deset godina zatvora, prema diskreciji suda.

Suđenje trajalo pet mjeseci

Pistorius je u februaru 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji iz vatrenog oružja ubio Reevu Steenkamp.

Tužilaštvo je tražilo da Pistorious bude osuđen zbog ubistva s predumišljajem, dok je odbrana tvrdila da je svoju 29-godišnju djevojku ubio hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.

Oslobađajući Pistoriusa optužbe za ubistvo s predumišljajem, Masipa je u četvrtak kazala da paraolimpijac nije mogao znati da će nekoga ubiti kad je pucao u vrata toaleta u svojoj kući.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Pistorious egoistični lažov opsjednut vatrenim oružjem, brzim automobilima i lijepim ženama, koji nije spreman preuzeti odgovornost za svoja djela.

Odbrana je pokušavala objasniti da postoje ''dva Oscara'' – svjetski poznat atletičar i vrlo osjetljiv muškarac s ozbiljnim hendikepom koji je bio vođen strahom, a ne ljutnjom, kada je ispalio smrtonosne hice.

Suđenje je trajalo pet mjeseci i završilo s gotovo 4.000 stranica transkripta.

Najpoznatiji svjetski sportista s tjelesnim hendikepom, poznat i kao "Blade Runner", postao je prvi sportista s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu, i to na 400 metara, plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je osvojio ukupno šest zlatnih medalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.