OSTALI SPORTOVI

Želim biti prvi Bosanac u Formuli 1

Boris Miljević, najtrofejniji bh. automobilista

D. ZEBA

22.9.2014

Najtrofejniji bh. automobilista Boris Miljević od sljedeće sezone najvjerovatnije će se takmičiti u prestižnom Superkupu "Porsche". Ovaj uspješni vozač priprema se već određeno vrijeme za ovaj veliki uspjeh u karijeri tako da živi na relaciji BiH - Švicarska.

Sedmi mjesec

- Imam velike planove, koji se polako ostvaruju. Bit ću jedan od vozača tima Megatron i nastupat ću zajedno s Tomasom Bjađijem (Biagi), koji je imao dosta iskustva u Formuli 1. Uskoro ću imati nova testiranja za Superkup "Porshe". Imam veliku podršku cijele ekipe i svi vjerujemo da ću već 2015. godine biti dio ovog izuzetno popularnog takmičenja. Na ovom projektu radim sedmi mjesec danonoćno. Znam koliko vrijedim i u automobilizmu sam do sada osvojio 13 titula tako da ne krećem od nule - kaže Miljević.

Krajem jula on je bio dio najbržeg cirkusa na svijetu Formule 1. Zajedno s najboljim vozačima današnjice, među kojima je bio i aktuelni prvak Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel), učestvovao je na humanitarnoj fudbalskoj utakmici uoči Velike nagrade Njemačke.

Običan momak

- Već sam odranije znao većinu vozača. Ovaj poziv, kao i raniji, pokazatelj je da nešto vrijedim u svijetu automobilizma. Oni su pokazali da moj trud nije uzalud. Nažalost, još jednom se pokazalo da naše uspjehe više cijene u inozemstvu nego u BiH. Na najbolji način promoviram domovinu širom svijeta, ali nikada nisam dobio neku pomoć ili sponzorstvo. Ne žalim zbog toga. Vjerujem u sebe i ljude u timu Megatron. Želim da budem prvi Bosanac u Formuli 1 - kaže Boris.

Poseban dojam na tridesetogodišnjeg Banjalučanina ostavio je svjetski prvak Sebastijan Fetel.

- Gledaoci najbržeg cirkusa na svijetu znaju Fetela kao surovog profesionalca, koji često dolazi u sukobe s okolinom. Privatno, on je sasvim običan momak s kojim sam imao priliku razgovarati o nekim stvarima kao s najboljim prijateljima. U nekoliko navrata imao sam duže razgovore i svaki put me je nanovo oduševio - ističe Miljević.

Pomoć menadžera

Radi ostvarenja svog sna, Miljević se, kako kaže, morao preseliti u Švicarsku.

- Udaljen sam od svoje Banja Luke 1.000 kilometara. Jednostavno, to je bilo jedino rješenje. Bosnu sam napustio sa dva kofere. U Švicarskoj sam našao dvojicu menadžera, koji su mi izašli ususret i pomogli mi da dodijem priliku u Superkupu "Porsche" - kaže Miljević.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.