OSTALI SPORTOVI

Ministri Kaplan i Mikulić koče ujedinjenje Karate saveza BiH

AFERE Dva entitetska saveza žele registraciju

E. MASLO

27.9.2014

- Jedan od krivaca za razjedinjenost karate sporta u Bosni i Hercegovini je federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, koji je izdavao rješenje na rješenje, saglasnost na saglasnost. Osim njega, odgovoran je i Zoran Mikulić, ministar pravde FBiH, i administracija na čelu s Fadilom Musićem, Andrejom Čelanom, Bojanom Ninkovićem, Željkom Bogutom, koji zbog neznanja i neodgovornog odnosa prema sportu koče registraciju Karate saveza BiH.

Obustavljen proces

To je rekao Mujo Gec, generalni sekretar Karate saveza BiH, koji se jučer u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH sastao sa 15 predstavnika iz Karate saveza Federacije BiH i Karate saveza Republike kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog razjedinjenosti jednog od najtrofejnijih i najmasovnijih sportova u BiH na nekoliko saveza.

Ovaj problem nije riješen 2008. godine, kada je usvojen Zakon o sportu. Tada su legitimni i legalni entitetski savezi, Karate savez FBiH i Karate savez RS, podnijeli zahtjev za registraciju, no Apelaciono vijeće Suda BiH obustavilo je taj proces i to zbog neke vrste bojkota, kako preciziraju iz KSBiH, administracije Ministarstva pravde BiH.

Predstavnici Karate saveza FBiH i Karate saveza RS donijeli su dopis u kojem od Olimpijskog komiteta BiH zahtijevaju da se pod hitno suspendiraju nelegalni predstavnici karate sporta BiH u Svjetskoj karate federaciji (WKF).

Krajnji i jedini cilj jeste da se Karate savez BiH konačno registrira u skladu sa Zakonom o sportu BiH, Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH, te u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Uloga OKBiH

- Od Izvršnog komiteta OKBiH tražimo da se zabrani nastup svim reprezentativnim selekcijama na međunarodnoj sceni dok se ne riješi pitanje ujedinjenja karate sporta. Pa ne može 20 klubova predstavljati našu zemlju u svijetu, a da 150 iz FBiH i RS nema tu privilegiju voljom nekolicine ljudi. Ukoliko se to ne riješi uskoro, više od 3.000 karatista će protestirati ispred državnih institucija BiH - dodao je Gec, koji je istakao da OKBiH, kao krovna sportska organizacija, trema imati presudnu ulogu u davanju saglasnosti za registraciju, ali da to nisu učinili.

Krivci pojedinci

Generalni sekretar Karate saveza Republike Srpske Rajko Vučičević smatra da su krivci pojedinci koji su na vlasti.

- Ovo je čista politička igra pojedinaca koji su na vlasti i koji ne dozvoljavaju da se ova priča završi. Mi ćemo uraditi sve da dođemo do rješenja - kazao je Vučičević.

U Čitluku himna Hrvatske

Mirsad Fejzić, generalni sekretar KS FBiH, naveo je jednu od najapsurdnijih stvari koje se događaju u okviru karate sporta u BiH.

- Prošle subote, 20. septembra, održan je izborni turnir za reprezentaciju BiH za odlazak na Balkansko prvenstvo u Ohrid. No, na izbornom turniru u Čitluku nije svirana himna BiH, nego Hrvatske. Niko od čelnika KS FBiH nije prisustvovao na turniru, nego je tu bio predsjednik Karate saveza Hrvatske. To je sramotno - rekao je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.