OSTALI SPORTOVI

Djelo Rasima Lakote bit će putokaz mladim generacijama

OKBiH U Sarajevu promovirana knjiga o rukometu

E. MASLO

28.9.2014

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, u sklopu 7. simpozija "Nove tehnologije u sportu - NTS 2014", jučer je promovirana knjiga „Tehnika i taktika s metodikom rukometne igre" autora Rasima Lakote i Fahrudina Mavrića.

Mnogo gostiju

Sala je bila mala da primi sve goste, studente, sportske radnike i zaljubljenike u rukomet, koji su imali želju prisustvovati promociji. Promotori knjige bili su profesori na Fakultetu za sport i sportski odgoj Elvir Kazazić, Ifet Mahmutović i dekan Munir Talović te generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić. Moderator promocije bio je sportski novinar Muhamed Bikić.

- Ova knjiga sadrži osnove rukometne igre i napravljen je savremeni spoj tehnike i taktike s metodikom. Namijenjena je mojim studentima, trenerima, svima koji vole rukomet koji mora biti mnogo više zastupljen u obrazovanju naše djece. Knjiga je nastala u saradnji s prijateljem iz druge države i prilagođena je svim uzrastima - rekao je Lakota.

O životu i radu, ali i autorskom dostignuću Lakote jučer je govorio i Izet Rađo, potpredsjednik OKBiH.

- Lakota je svoju hrabrost i želju da napravi iskorak dokazao objavljivanjem njegovog autorskog prvjenca. Njegov karakter je oblikovan kao briljantin. BiH ima Rasima, a pored takvih ljudi ne bojim se za budućnost naše zemlje. Siguran sam da će ovo djelo biti putokaz mladim generacijama, studentima, trenerima koji će znati prepoznati entuzijazam i ljubav autora prema rukometu i usvojiti to znanje - kazao je Rađo.

Pohvalne riječi o Lakoti nisu štedjeli ni ostali promotori potcrtavajući da je neophodno da se rukomet mora mnogo više prezentirati u osnovnim i srednjim školama.

Takmičarski dio

Na Simpoziju Nove tehnologije u sportu promovirana je i knjiga "Boxing - Basic Elements of Boxing" autora Safeta Kape. Poslije promocija knjiga uslijedio je takmičarski dio i završni dio ovogodišnjeg Simpozija. Studenti FATO-a su dobili priliku da izlažu svoje master/magistarske radove. Organizacioni odbor NTS-a je po završetku njihovih izlaganja, najboljim studentima uručio prigodne nagrade za prvo i drugo mjesto.

Karačić: Na SP-u nećemo biti samo putnici

Rukometna reprezentacija BiH sljedeće godine učestvovat će na Svjetskom prvenstvu u Kataru, prvi put u svojoj historiji. Generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić rekao je da će se svi u timu potruditi da maksimalno spremno dočekaju šampionat.

- Naredne godine nas očekuje Svjetsko prvenstvo, a mi ne želimo tamo biti samo putnici već želimo dobrim igrama obradovati naciju. Moram zahvaliti i na ovoj knjizi koja je slijed odličnih događaja na relaciji RSBiH, OKBiH i FASTO i koja će omogućit našim trenerima da se educiraju na još bolji način - kazao je Karačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.