OSTALI SPORTOVI

Jovana Jovanović, reli vozačica: Najbolji je osjećaj kad uradim ono što ne smijem

Živi od adrenalina i mota volan praktično jednom rukom

E. SKENDEROVIĆ

28.9.2014

Jovana Jovanović 25-godišnjakinja je iz Ženeve koja se bavi reli vožnjom. Jovana i njena suvozačica, godinu mlađa Nataša Tunguz, čine žensku reli posadu u Srbiji, a ljubitelji brzih automobila i utrka nedavno su imali priliku uživati u "Rallyju Jahorina" za šampionat BiH i šampionat Srbije, gdje su upravo ove djevojke osvojile treće mjesto u generalnom plasmanu.

Jovanović živi od adrenalina i mota volan praktično jednom rukom, dok drugom mijenja brzine na svake dvije ili tri sekunde.

Opasan sport

Iako je znala koliko je vožnja relija opasan sport, Jovana je kao 15-godišnjakinja prvi put sjela u auto. Upravo brzina je, kako kaže, ono što je najviše privlači vožnji relija.

- Kao mala sam gledala kako tata vozi, to mi je bilo fascinantno. Prve godine kada sam vozila reli, to je bilo Polom, na kojem je maksimalna brzina bila 145 kilometara na sat, dok Citroenom, koji danas vozim, mogu ići i do 200 na sat. Osjećaj je uvijek čudan i kad vozim brže i sporije, a uz brzinu je, naravno, i adrenalin veći. Osjećam leptiriće u stomaku kao kad se zaljubim. Kad pomjerite granicu i uradite nešto što znate da niste smjeli, osjećaj je još bolji - pojasnila je Jovanović.

Nataša i ona su nedavno, dodaje, imale nesreću vozeći reli u Beogradu, kada su se prevrnule. Nasreću, nije bilo posljedica.

- Istina, vozila sam brže nego što je trebalo, ali nije mi bilo strašno. Na trenutak mi je, doduše, zastao dah. Naišli smo na pijesak i sekunda je bila u pitanju. Prevrtanje je izgledalo kao u nekom lunaparku. Strašno je kad padnete nizbrdo, na put koji nigdje ne vodi, gdje auto ne može stati, ali ovako nije. Neki kažu da se auto mogao kontrolirati, međutim, da su bili na mom mjestu, vjerujem da ne bi uspjeli - kazala je Jovanović.

Osim toga, Jovana se prisjetila i svoje prve nesreće na Avali...

- To je bilo na prvom reliju, ugasio mi se auto. Tri puta se ugasio, a četvrti put kad se ugasio, sletjeli smo nizbrdo i udarili u drvo. Imala sam i tada isti broj - 14, koji je, izgleda, bio nesretan. Tražila sam da mi promijene broj, ali nisu mogli - kazala je Jovanović.

jovana-i-natasa-15

Jovana sa suvozačicom Natašom

Iako je interesiranje za reli vožnju veliko, ističe da je to vrlo skup sport koji sebi mnogi ne mogu priuštiti.

- Ako nemate pomoć, ne možete voziti. Ne treba ni voziti samo da biste se vozili, jer mnogi imaju volju, ali onda naprave auto koji nije siguran i ne završi kako treba - kazala je Jovanović.

Sport je lijep

Osjećaj da autom mnogo toga može uraditi, za nju je, dodaje, fenomenalan.

- Sam sport je lijep i pruža nevjerovatne osjećaje, stalno ste u prirodi. Lijepo je, također, kad prođem neke brzince, ugledam publiku, a uživam i u druženju s vozačima - govori Jovanović.

Naredna vožnja Jovanu i Natašu očekuje 25. i 26. oktobra u Beogradu, a nakon toga adrenalinski duo očekuje trka u Tešnju.

Crtice iz biografije

Jovana je rođena u Švicarskoj, Ženeva, gdje je i odrasla. Tamo živi s roditeljima, a završila je srednju školu za unutrašnju arhitekturu. Diplomirala je na Fakultetu za modni menadžment u Beogradu, zajedno s Natašom, koju je i upoznala tokom studija.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.