OSTALI SPORTOVI

SUDBINE Kao sportista godine pospremala sam sobe kojekakvoj gospodi

Mirsada Suljkanović, bivša karate-reprezentativka BiH

A. HADŽIĆ

28.9.2014

Bivša karate-reprezentativka BiH Mirsada Suljkanović iz Tuzle danas je profesorica tjelesnog odgoja i sporta. U institucijama grada u koji je s mnogobrojnih domaćih i svjetskih takmičenja donijela najviša priznanja i medalje, kao i za većinu mladih i uspješnih sportista, danas za nju nema posla.

Mirsada je bila kadetska, juniorska i punih deset godina seniorska reprezentativka BiH u karateu. Sa svojim kolegicama iz reprezentacije Merimom Softić, Lejlom Ferhatbegović i Anelom Odžaković učestvovala je na mnogim velikim takmičenjima u zemlji i svijetu, odakle su se u BiH redovno "s obrazom"

Ukras u sobi

- Medalje su danas samo dio ukrasa moje sobe i predstavljaju lijepu uspomenu na jednu etapu mog života. Nikome, čini mi se, one ništa ne znače, osim meni i mojim najbližim. A niko ne zna koliko je u svaku tu medalju uloženo rada i odricanja. To može razumjeti samo onaj ko se intenzivno bavi sportom i takmičenjima. Pamtim vremena kad su moje školske drugarice s roditeljima hodale po izletima, odmorima, izlazile s rajom, a ja sam za to vrijeme svoj život provodila na treninzima. Da ne govorim o povredama, udarcima, padovima - kaže u razgovoru za "Avaz" ova izuzetno draga, smirena i nadasve vrijedna djevojka.

Mirsada kaže da ni za čim u životu ne žali niti kome šta zamjera. Iz svakog njenog pokreta, svake geste, riječi, progovara duh sportiste. Odlučna i iskrena, u svakom trenutku zna šta hoće i šta joj je cilj. Klasični borac čiji je put trasiran fer-plejom od koga, kaže, nikad ne odustaje.

mirsada-suljkanovic4

Na karate-takmičenjima osvojila najviša priznanja

- Ja sam radničko dijete, tako da me je bavljenje sportom samo učvrstilo u uvjerenju da je život borba koja priznaje samo rad i odricanje. Ne zamjeram nikome ništa, ne ljutim se ni na koga, pa čak ni na one koji su i meni i mojim kolegicama iz reprezentacije mogli pomoći da dobijemo posao. Svjesna sam da nisam samo ja bez posla već mnogi iz moje generacije, tako da zahvaljujem Bogu što sam zdrava, a ideja i volje mi nikad nije nedostajalo - govori Mirsada.

Dok razgovara o danima sportskih uspjeha, Mirsada ni u jednom trenutku ne zaboravlja ljude koji su je i kao ličnost i kao sportistu oblikovali, prije svega, svoje roditelje, ali i trenere s kojima je radila. S kolegicama iz nekadašnje reprezentacije je u veoma dobrim odnosima i za svaku ima samo riječi iskrenog poštovanja.

Jedan od detalja iz Mirsadine biografije za mnoge Tuzlake skoro da je nepoznat. Nakon što se aktivno prestala baviti sportom, Mirsada je krenula u potragu za poslom.

Posao na kruzeru

- Nisam željela biti na teretu roditeljima. Potpuno sam bila svjesna da onima koji su vas koliko do jučer tapšali po ramenu više niste interesantni i u jednom trenutku odlučila sam otići „trbuhom za kruhom", kako narod kaže. Znala sam dobro engleski jezik, a, hvala Bogu, ništa mi nije mrsko raditi. Otišla sam na jedan veliki kruzer, gdje sam nekoliko mjeseci radila kao sobarica. Možete zamisliti situaciju kad mi iz Tuzle javljaju da sam proglašena sportistom godine za 2013. u Tuzlanskom kantonu, a „sportista godine" na kruzeru posprema sobe kojekakvoj gospodi. Bilo mi je i tužno i smiješno, ali sve je to život.  Ja sam borac i idem dalje - poručuje Suljkanović.

mirsada-suljkanovic-gana

Kandidat je Saveza za bolju budućnost za Skupštinu TK.

- Ne želim da budem političarka, već pošteni radnik u politici, zbog kojeg se ljudi koji su mu dali povjerenje neće stidjeti - s optimizmom zaključuje Mirsada.

Sretna sam

- Ako me pitate jesam li sretna, odgovor je da jesam. Zdrava sam, imam znanje, volju i  naviku da radim. To me ispunjava. Ono što me kao mladu djevojku posebno ispunjava jeste to što imam vjerenika i što je naša veza puna razumijevanja i ljubavi, koja će, nadam se, ako Bog da, biti krunisana brakom - otkriva Mirsada.

Škola karatea

- S obzirom na to da je i Lejla Ferhatbegović dugo bez posla, prije nekoliko mjeseci  zajedno smo u Tuzli otvorile školu karatea. Nazvali smo je „Winner" i već imamo upisano šezdesetak djece koja predano treniraju. Ima puno talentiranih dječaka i djevojčica i već sad sam sigurna da među njima ima budućih vrhunskih karatista - navodi Mirsada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.