OSTALI SPORTOVI

Vražalić želi Mundijal dočekati potpuno odmoran

Reprezentativno krilo igrat će polusezonu u Vogošći

A. ČULIĆ

30.9.2014

Ko je pomnije pratio treninge igrača u vrijeme kada je sarajevska Bosna harala našom Premijer ligom, bila redovni učesnik Lige prvaka i dok ju je s klupe vodio Irfan Smajlagić, lako je mogao nasluti kakav će igrač biti Faruk Vražalić.

Svjetska klasa

Čim je došao, Pipe se riješio određenih igrača nauštrb mlađih za koje je smatrao da mogu biti svjetska klasa. I onda je krenuo dril, naše odlično desno krilo prolilo je litre znoja dok nije stigao na nivo bundesligaškog igrača.

Ipak, nakon odlične sezone u Ajzenahu, gdje je u svakom meču igrao po 60 minuta, Vražalić se vratio u BiH i do Svjetskog prvenstva u Kataru nosit će dres Vogošće.

- Nakon što mi je istekao ugovor s Ajzenahom, nisam želio produžiti pod lošijim uvjetima, a onda se izjalovilo nekoliko angažmana. Imao sam ponude Veclara, Gepingena, Lemga, Balingena, no svaki put kada bi posao trebao biti finaliziran razilazili smo se.

Jednostavno, nisu se poklopile sve stvari koje su trebale, ili su se klubovi nećkali ili ja nisam bio potpuno zadovoljan - kaže Vražalić.

On smatra da je povratak u BiH trenutno najbolja opcija za sve.

Održavanje forme

- Bolje je da tri mjeseca odigram bilo gdje nego da dangubim, a osim toga, nakon Svjetskog prvenstva, Bože zdravlja, imat ću bolje opcije za inozemnim angažmanom. Prošla sezona u Bundesligi poprilično me potrošila. Ovdje ću održavati formu, a opet biti mnogo odmorniji - smatra Vražalić i objašnjava na čemu svoj stav.

- Danas se u Evropi igra takav rukomet da je igrati 60 minuta u svakom meču kontraproduktivno za reprezentaciju. Kada sam u januaru došao na okupljanje, nisam mogao hodati od umora. To je možda i jedan od razloga zašto smo eliminirali Island, koji je svjetska velesila. Njihovi igrači koji nastupaju u najboljim svjetskim klubovima bili su preumorni. Pa ni Njemačka, koja ima najbolju ligu na svijetu, nije se uspjela kvalificirati na SP dok nisu dobili "wild card". Ne može biti da su nekvalitetni. Sve to ima svoje razloge.

Samo da zadržimo atmosferu

Rukometna reprezentacija BiH vatreno krštenje na velikim takmičenjima imat će u januaru u Kataru. Izabranici selektora Dragana Markovića igrat će u grupi s Hrvatskom, Austrijom, Makedonijom, Tunisom i Iranom.

- Smatram da možemo dobiti dvije utakmice, iako nemamo iskustvo turnirskog takmičenja. Najbitnije je da budemo svi zdravi, da zadržimo atmosferu te da nam u organizacionom smislu ništa ne fali kao i do sada. Island smo izbacili jer nije bilo velike euforije i ako tako bude na SP-u, možemo napraviti mnogo. Treba ići utakmicu po utakmicu, bez prevelikih očekivanja - smatra Vražalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.