OSTALI SPORTOVI

Hamilton pobijedio u Suzuki, teška povreda Bianchia

Formula 1: Velika nagrada Japana

Onasa

5.10.2014

Britanac u bolidu "Mercedesa" Luis Hamilton (Lewis) pobjednik je današnje utrke u šampionatu Formule 1, vožene na stazi "Suzuka" u Japanu.

Iako je bilo najavljeno moguće odgađanje trke zbog tajfuna "Fafon", Direkcija trke odlučila je da će utrka ipak biti održana.

Zbog veoma teških vremenskih prilika vozači su utrku započeli iza sigurnosnog vozila, a nije vožen ni krug za zagrijavanje.

Nakon što je u 46. krugu istaknuta crvena zastavica, vozači su pozvani u garaže, a Direkcija je odlučila da preostali krugovi (7) neće biti voženi.

Do isticanja crvene zastave došlo je nakon udesa Žila Bjankija (Jules Bianchi) u bolidu "Marussia" i Adriana Sutila (Adrian Sutil) u bolidu "Saubera". Bjanki je izletio sa staze i udario u kran koji je u tom trenutki iznosio sa staze Sutilov bolid.

Kako javlja reporter BBC-a sa mjesta događaja Bjanki je u bolnici, a FIA je potvrdila da je u bolnicu primljen u besvjesnom stanju.

Iz ekipe "Sauber" potvrdili su da im je Sutil nakon nesreće odgovorio da nije ozbiljnije povrijeđen.

U trenutki prekida vodeći je bio Luis Hamilton, a slijedili su ga Niko Rosberg (Nico) u "Mercedesu" i Sebastian Fetel (Vettel) u bolidu "Red Bulla".

Hamilton je tako došao do pobjede s vremenom 1:55:22.617, čime je povećao prednostu u generalnom poretku u odnosu na timskog kolegu Rosberga.

Poredak prvih 10: Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Jenson Button, Valtteri Bottas, Felipe Massa, Nico Hulkenberg,  Jean-Eric Vergne, Sergio Perez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.