OSTALI SPORTOVI

Prost za nesreću krivi i organizatore

Žil Bjanki i dalje u kritičnom stanju

Redakcija

8.10.2014

U javnost je procurio zastrašujući videosnimak kada se Žil Bjanki (Jules Bianchi) u bolidu Marussije zabio u kran pored staze Suzuka u Japanu, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu, gdje se bori za život s ozbiljnim povredama glave.

Sam trenutak nesreće nije prikazan u televizijskom prijenosu, ali ga je na YouTube postavio jedan od gledalaca na stazi.

Stigli roditelji

Zdravstveno stanje 25-godišnjeg Francuza ljekari nakon operacije opisuju kao "kritično, ali stabilno".

Bjankijevi roditelji Filip (Philippe) i Kristin (Christine) doputovali su u Japan, kao i poznati francuski hirurg Žerar Sajnal (Gerard Saillant), koji je nedavno liječio i legendu Formule 1 Mihaela Šumahera (Michael Schumacher), također zbog teških povreda glave.

Druga sezona

Bjanki je u Formuli 1 debitirao prošle godine, vozeći za Marussiju. Prošli šampionat je okončao bez osvojenog boda.

U tekućoj sezoni, prve poene u Marussiji osvojio je na utrci u Monaku.

Informacije o Žilovom zdravstvenom stanju bit će objavljivane samo uz dozvolu porodice.

- Tražimo strpljenje i razumijevanje kad su u pitanju ljekarska saopćenja. Ona će biti objavljivana kad to bude prikladno, u stalnoj smo komunikaciji s bolnicom u Jokaičiju - saopćeno je iz Bjankijevog tima Marussia.

Istovremeno, sve je više optužbi na račun organizatora koji su dozvolili da se utrka održi uprkos teškim vremenskim uvjetima i slaboj vidljivosti na stazi.

Otvorena istraga

Legendarni vozač Formule 1 Alan Prost (Alain) također navodi da se kran, koji je uklanjao bolid Adrijana Sutila (Adrian) i u koji se zabio Bjanki nakon izlijetanja, nije smio nalaziti pored staze bez adekvatnog osiguranja.

- Ulazak krana bez sigurnosnog automobila je totalno neprihvatljiv. Greška je napravljena, ali još ne znamo ko je za nju odgovoran, ko je naredio da se ukloni Sutilovo vozilo - rekao je slavni Francuz.

Međunarodni automobilistički savez (FIA) otvorio je hitnu istragu vezanu za nesreću, a zaključci bi trebali biti poznati prije nedjeljne utrke za Veliku nagradu Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.