OSTALI SPORTOVI

BiH dobiva ledenu dvoranu za 1.200.00 KM?

Sarajevo oživljava olimpijski duh

E. MASLO

15.10.2014

Sarajevo je prije nešto više od 30 godina doživjelo najzvjezdaniji period u svojoj historiji. Glavni grad Bosne i Hercegovine bio je domaćin Zimskih olimpijskih igara, bio je centar svijeta.

No, danas su Sarajlijama ostale samo uspomene, olimpijska borilišta su uništena, olimpijski duh iščezao.

Pet godina

Zimski sportovi su uništeni, naročito oni na ledu (hokej, umjetničko i brzo klizanje), jer u gradu koji je organizirao najuspješnije igre do tada ne postoji ledena dvorana koja se može koristiti tokom cijele godine.

Nadljudskim naporima ljudi iz Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine uskoro bi se i to moglo promijeniti.

1.200.000 KM košta projekt

350.000 KM posjeduje Hokejaški savez BiH u opremi

300.000 KM bankovni kredit

300.000 KM od firmi roditelja djece koja treniraju

200.000 KM od Uprave Grada Sarajeva

50.000 KM troškovi postavljanja i zemljište u narednih pet godina

- Općina Novi Grad dala nam je u narednih pet godina na korištenje parcelu u kasarni "Safet Zajko" u Halilovićima. To zemljište proglašeno je za neperspektivnu vojnu imovinu i pružili su nam mogućnost da tu postavimo montažnu dvoranu - kazao je Senad Zaimović, predsjednik HSBiH.

Zaimović je rekao da su nakon toga dobili tri ponude za ledenu dvoranu.

- Ponude iz Slovačke i BiH bile su za novu dvoranu, a iz Slovenije za polovnu. Odlučili smo se za ponudu iz Slovenije, jer je mnogo povoljnija i jeftinija opcija. Sada pokušavamo da što prije zatvorimo finansijsku konstrukciju, jer se bojim da dvorana ne bude prodata nekom drugom. Projekt košta 1.200.000 KM, što je povoljno za ovu dvoranu koja bi nama bila idealna - naglasio je Zaimović.

Od Međunarodnog hokejaške federacije ranije je dobivena značajna pomoć u opremi u vrijednosti od 350.000 KM. HSBiH tako posjeduje tehniku, modernu ogradu i vozilo za obradu leda.

Neophodna pomoć

 - Sada pokušavamo animirati roditelje djece koji treniraju sportove na ledu, a posjeduju vlastite firme. Od banke potražujemo kredit od 300.000 KM. Obratili smo se i Upravi Grada Sarajeva za grant od 200.000 KM. Osim toga, poslali smo pismo Fondaciji Asmira Begovića. Golman reprezentacije BiH prije fudbala trenirao je hokej, a njegova Fondacija pomaže infrastrukturne sportske projekte. Nadamo se pozitivnom odgovoru - rekao je Zaimović.

Priprema za EYOF

Sarajevo će 2017. biti jedan od domaćina Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF).

- Odlična je to prilika da organiziramo neki od rijetkih internacionalnih masovnih događaja, što je odlična mogućnost za promociju identiteta zemlje domaćina, njenih društvenih, kulturnih, historijskih i ekonomskih vrijednosti. Naravno, prilika je to i za mlade sportiste iz naše zemlje da učestvuju i ostvare dobre rezultate na ovom takmičenju. Ova dvorana bi bila odlična prilika za EYOF i za promociju zimskog sporta kod mladih - kazao je Zaimović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.