OSTALI SPORTOVI

Marcel Hirscher juriša po četvrti uzastopni naslov

U subotu starta nova sezona Svjetskog kupa

Almir SOKOLOVIĆ

20.10.2014

Ljubitelji skijanja u Bosni i Hercegovini, nakon šest mjeseci pauze, od subote će ponovo doći na svoje. Unatoč neuobičajeno toplom vremenu za ovo doba godine nova sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju počet će, kako je bilo i predviđeno, 25. i 26. oktobra u austrijskom Zeldenu, gdje će biti održane prve veleslalomske utrke.

Skijalište u Zeldenu u prošli petak je prošlo takozvanu snježnu kontrolu nakon koje je Svjetska skijaška federacija dala zeleno svjetlo za održavanje uvodnih utrka u novoj sezoni Svjetskog kupa.

Prvi bodovi

U subotu, 25. oktobra, za prve bodove u novoj sezoni takmičit će se skijašice, dok će dan kasnije na stazu skijaši.

Austrijanac Marsel Hiršer (Marcel Hirscher, 26) će tako u Zeldenu jurišati na svoj četvrti uzastopni naslov ukupnog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa. Hiršer je slavio u protekle tri sezone i u novoj će jurišati da postane treći skijaš s četiri naslova.

hirser-20

Hiršer: Juriša na četvrti uzastopni naslov

Trijumfom u prošloj sezoni sjajni Hiršer se izjednačio s Amerikancem Filipom Merom (Phil Mahre) i Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom, koji su, također, po tri puta osvajali veliki kristalni globus.

U slučaju pobjede Hiršer bi se izjednačio sa zemljakom Hermanom Majerom (Maier) te Italijan Gustavom Tenijem (Thoeni) i Švicarcem Pirminom Curbrigenom (Zurbriggen), koji imaju četiri titule pobjednika Svjetskog kupa i na taj način došao na korak od  legendarnog Luksemburžanina Marka Điraldela (Marc Girardelli), koji jedini ima pet naslova.

- Kao 14-godišnjak sam napisao školski rad "Želim biti svjetski prvak, a ukupni pobjednik Svjetskog kupa". Pojedinci su mi se smijali, iako zapravo moji pravi ciljevi nikada nisu bili postavljeni tako visoko. No, snovi su mi se ostvarili i još se ostvaruju - kazao je nedavno Hiršer u intervju za švicarski "Neue Zurcher Zeitung".

Glavnog protivnika u ostvarenju svojih snova Hiršer će ove sezone imati ponovo u Aksel Lund Svindalu. Sjajni Norvežanin je najavio da će pokušati nakon tri sezone pauze preuzeti primat u Svjetskom kupu.

Iz drugog plana šansu će čekati Francuz Aleksis Pintoro (Alexis Pinturault) i uvijek nepredvidljivi Amerikanac Ted Ligeti (Ligety).

Ostali skijaši će uglavnom biti posmatrači. Moguće je da će na nekoj od utrka bljesnuti Austrijanac Feliks Nojrojtner (Felix Neureuther), zanimljivi Norvežanin Henrik Kristofersen (Kristoffersen) ili nama posebno drag Amerikanac Bode Miler (Miller).

laikert-20

Laikert: Više utrka u Svjetskom kupu
 
U Zeldenu svoju prvu utrku u novom Svjetskom kupu imat će i predstavnik Bosne i Hercegovine Igor Laikert. Iako to nije njegova najbolja disciplina, Laikert nastupom u Austriji u veleslalomu želi najaviti možda i svoju najbolju sezonu u karijeri.

Za početak teško je očekivati plasmane u obje vožnje, ali ćemo tokom sezone vjerujemo Laikerta gledati u takvim ulogama, posebno u slalomu.

Kod žena nova sezona će biti siromašnija za dva imena - Njemicu Mariju Hofl-Riš (Hoefl-Riesch) i Austrijanku Marliz Šild (Marlies Schild).

Hofl-Riš, sjajna trostruka olimpijska pobjednica u alpskom skijanju, nakon što je na kraju prošle sezone Svjetskog kupa osvojila Mali kristalni globus u spustu, odlučila je da napusti skijanje. Ona je tu odluku donijela nakon naglo prekinute sezone, koja je za nju završila teškim padom na završnici u Lencerhejdu.

Šild se povukla manje od godinu nakon što je postavila novi svjetski rekord po broju pobjeda u ženskom slalomu u Svjetskom kupu.

Ona je ostvarila 35 pobjeda u karijeri u slalomu, što je novi rekord koji je prethodno držala Švicarkinja Freni Šnajder (Vreni Schnyder).

Šild je ostvarila 68 podijuma u karijeri, 37 pobjeda, od kojih 35 u slalomu,  jednu u veleslalomu i jednu u superkombinaciji. Na Olimpijskim Igrama osvojila je tri srebrene medalje i bronzu. Nažalost, u Sočiju joj je zamalo "pobjeglo'' zlato. Na svjetskim šampionatima osvojila je dvije zlatne medalje, tri srebrene i dvije bronzane.

Nakon odlaska Holf-Riš i Šild šansu da ponovi uspjeh iz prošle sezone ima Austrijanka Ana Feninger (Anna Fenninger), vlasnica Velikog kristalnog globusa.

Svi uz Maze

Mi ćemo, kao i svake godine, navijati i za Slovenku Tinu Maze, od koje se, također, očekuje da dokaže kvalitet iz prošle sezone, u kojoj je osvojila dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sočiju, u spustu i veleslalomu.

Zanimljivo je da je Maze svoju prvu, od 22 ukupno, pobjedu u Svjetskom kupu ostvarila upravo u Zeldenu u veleslalomu, 26. oktobra 2002. godine.

Ono što nas može rastužiti je informacija da bi za Maze sezona 2014/2015. mogla biti i njena posljednja u karijeri. Ili sezonu nakon koje bi mogla uzeti barem jednogodišnju stanku.

Svakako, ne smijemo zaboraviti ni Švicarkinju Laru Gut, kao ni povratnicu Amerikanku Lindzi Von (Lindsey Vonn), bez koje Svjetski kup za žene ne bio više zanimljiv.

Pet predstavnika BiH na Svjetskom prvenstvu

novakovic-20

Novaković: Ima "vizu" za Ameriku   

Na Svjetskom prvenstvu u američkim SKI-centrima Vejlu i Biver Kriku, od 2. do 15. februara naredne godine, nastupit će najmanje pet predstavnika Bosne i  Hercegovine. To nam je potvrdila Jelena Dojčinović, generalni sekretar Skijaškog saveza BiH.

- U ovom trenutku sigurni smo da će boje BiH predstavljati Igor Laikert, Marko Rudić i  Marko Šljivić u muškoj te Žana Novaković i Šejla Merdanović u ženskoj konkurenciji. Do početka Svjetskog prvenstva moguće je da još neko od mladih skijaša zaslužili nastup u Americi - dodala je Dojčinović.

Inače, posljednja generalna proba staza u Biver Kriku na rasporedu je već od 5 do 7. decembra ove godine, kada su na rasporedu spust, superveleslalom i veleslalom u sklopu Svjetskog kupa kod skijaša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.