OSTALI SPORTOVI

Stipendija od 650 dolara za 11 sportista

Pomoć za bh. kandidate za Olimpijske igre u Riju 2016.

E. MASLO

21.10.2014

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je preko Fonda "Olimpijske solidarnosti" Međunarodnog Olimpijskog komiteta osigurao 11 stipendija za potencijalne kandidate za Ljetne olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru.

U prostorijama OKBiH danas su sportisti potpisali ugovore prema kojima će od 1. septembra 2014. do 31. avgusta 2016. primati mjesečnu stipendiju u iznosu od 650 dolara.

Novčana sredstava za kvalifikacione cikluse za OI dobivati će plivačica Ivana Ninković, džudisti Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić i Harun Sadiković, atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer, bokser Džemal Bošnjak, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, te stonoteniserka Emina Hadžiahmetović.

- Ova stipendija će nam svima dobro doći iako je samo manji dio neophodnih sredstava koje sportisti trebaju da bi ostvarili vrhunske rezultate. No, ona je motivirajuća jer znamo da neko vjeruje u nas i podržava nas. Nadam se da će mi pomoći da ostvarim plasman na Olimpijske igre koje su san svakog sportiste, a tamo se mogu naći samo ako napredujem na ATP listi. U tenisu je veoma teško doći do Olimpijade, morate biti među 60 ili 70 tenisera svijeta. Ipak, ja sam blizu i imam još dvije godine, tako da vjerujem da mogu osigurati odlazak u Rio - kazao je Džumhur na današnjoj konferenciji za medije.

olimpijski-komitet-1

Bacač kugle Alić karijeru će završiti za dvije godine te se nada da će to biti nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Riju.

- Ovo je treći put da sam dobio stipendiju. Ako bude zdravlja, obećavam da ću se izboriti za odlazak u Rio. Planiram da to bude moja zadnja sezona u karijeri - rekao je Alić.

Rigorozni kriteriji

Predsjednik OKBIH Siniša Kisić nada se da će ova novčana sredstva značiti sportistima u pripremama te da lista nije konačna.

- Naši sportisti su zadovoljili rigorozne kriterije i tako zasluženo postali olimpijski stipendisti. No, lista nije konačna.jer su bh. državljanstvo nedavno dobile i Nikol Begović (Nicolle) i Kristijana Šaurte (Christiana Schaurte) koji treniraju dresurno jahanje. To je olimpijski sport i nadamo se da će jedna od njih uspjeti ispuniti olimpijsku normu - kazao je Kisić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.