OSTALI SPORTOVI

Sve misli usmjerene na Bjelorusiju i Dansku

U Sarajevu počelo okupljanje reprezentativaca BiH

A. ČULIĆ

24.10.2014

Sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u rukometu ne dozvoljava nam da barem malo uživamo u euforiji plasmana na svjetsko. Od prije nekoliko godina kada su utakmice "razvodnjene", rukometašima jedne kvalifikacije započnu prije nego odigraju takmičenje na koje su se prethodno kvalificirali, a to na područjima vladavine balkanskog mentaliteta nije nimalo poželjno.

Više vremena

Tako našu rukometnu reprezentaciju prije Mundijala u Kataru (od 15. januara do 1. februara 2015.) očekuju dvije kvalifikacijske utakmice za EP u Poljskoj 2016., s Bjelorusijom 28. oktobra u Minsku i Danskom 2. novembra u Tuzli (u grupi je još i Litvanija), a okupljanje je započelo sinoć.

- Kako nacionalna takmičenja širom Evrope ne završavaju u isto vrijeme, tako ni svi naši reprezentativci na okupljanje neće stići u isto vrijeme. Danas očekujem jednu manju grupu igrača i do nedjelje, kada bi trebao na raspolaganju imati sve njih, radit ćemo na taktičkom planu.

Dva treninga

Rukometaši će do ponedjeljka, počevši od danas, trenirati dva puta dnevno.

- Kada se kompletira ekipa, imat ćemo po jedan trening, jer mi snaga protivnika ne dozvoljava da "nagazim" igrače. Prije svega nam je potrebna svježina.

Drago mi je što je Savez organizirao ovu akciju na ovakav način kako bismo konačno imali malo više vremena za uigravanje - govori selektor reprezentacije Dragan Marković, kojeg smo jučer zatekli na putu iz Poljske u Sarajevo.

I Bjelorusija, a posebno Danska, reprezentacije su iz samog vrha svjetskog rukometa. Prvi naš protivnik redovni je učesnik velikih takmičenja u čijim redovima igra ponajbolji rukometaš današnjice Serhej Rutenka.

Sistem takmičenja

- Bjelorusi, a da ne govorimo o Dancima, su zaista jaki, no u ovome sistemu takmičenja i mi imamo šansu. U posljednjih nekoliko godina grupe su postale veoma izjednačene i moguće je da, naprimjer, Estonija, Latvija i slične selekcije namuče one mnogo renomiranije. Mi smo u posljednje tri godine igrali s mnogim takvim ekipama i, prema meni, najbitnija je "čistoća" u našim glavama. Ja u naš kvalitet nikad nisam sumnjao, ali je uvijek problem izboriti se s tradicionalnim mentalitetom mojih igrača, njihovim karakterima, samopouzdanjem - priča iskreno Marković i nastavlja:

- Sad smo psihološki u još težoj poziciji jer, koliko vidim, svi razmišljaju i samo pričaju o Svjetskom prvenstvu. To je vrlo opasno. Mi bismo morali ove dvije utakmice odigrati na visokom nivou, kako ne bi ukaljali obraz i da nam neko ne bi spočitao da smo na sreću eliminirali Island u baražu. Moramo zapeti još više nego inače, iskoristiti zamah - riječi su našeg selektora.

Rukometaši će do ponedjeljka, počevši od danas, trenirati dva puta dnevno.

- Kada se kompletira ekipa, imat ćemo po jedan trening, jer mi snaga protivnika ne dozvoljava da "nagazim" igrače. Prije svega nam je potrebna svježina.

Selektorovih 19

Na spisku selektora Markovića za utakmice s Bjelorusijom i Danskom nalazi se 19 igrača: Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Peđa Dejanović, Alen Ovčina, Mirko Mikić, Nikola Prce, Duško Čelica, Ivan Milas, Mirsad Terzić, Ivan Karačić, Josip Perić, Kosta Savić, Dejan Malinović, Marko Panić, Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić, Faruk Vražalić i Deni Velić.

Sekiracija u Poljskoj

Selektor Marković je u ponedjeljak zbog loših rezultata u prvih sedam kola raskinuo saradnju s poljskim Azoti Pulavijem.

- Vidjet ćete kako sam se stesao. Što od rada, što od sekiracije. Imao sam vrlo napeta tri mjeseca u Poljskoj, na kraju nije najbolje završilo. Možda sam se malo naivno prihvatio posla, budući da veoma jak sponzor stoji iza kluba, no umjesto da se pojačamo, nama je otišlo šest igrača iz prošle sezone. Tek sam u posljednji momenat uspio dovesti Nikolu Prcu i Kostu Savića - ističe Marković.

On kaže da je klub imao koncept za naredne tri godine.

- No, klub to nije ispoštovao, a što se rezultata tiče, bilo je svega, uglavnom duga priča. Osim što smo imali težak raspored, sudije nas nisu doživljavale ozbiljno, pa su nas "zavaljivali" gdje su stigli. Da smo umjesto dva remija ostvarili dvije pobjede, svi bi bili prezadovoljni - dodaje Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.