OSTALI SPORTOVI

Hiršer i Feninger su moji favoriti!

Bojan Križaj za „Dnevni avaz" uoči starta Svjetskog kupa

Redakcija

24.10.2014

Zaklinjem se da ćemo na Olimpijskim igrama nastupati u pravom sportskom duhu, da ćemo poštovati pravila i prema njima se ravnati... Drhtavim glasom tada 27-godišnji skijaš Bojan Križaj polagao je zakletvu u ime sportista na otvorenju Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu.

Zastao je, sekunde su trajale kao sati, zamucao, pa nastavio nakon gromoglasnog aplauza s tribina Koševa.

- U slavu sporta i čast svoje domovine - zbrzao je tog 8. februara slovenski skijaš.

Između dvije rečenice vjerovatno je trebala biti još poneka, no ona u Sarajevu nije izgovorena... I nakon tri desetljeća, Križaju je ovaj događaj prvi na pameti kada se spomene glavni grad Bosne i Hercegovine.

- Dešava se... Zaboravio sam tekst, a trema je bila ogromna... Otvorenje je bilo magično, ali je za mene dugo trajalo - prisjetio se Križaj tih trenutaka u snježnom Sarajevu u razgovoru za „Dnevni avaz".

Posljednji vikend oktobra uvijek je rezerviran za početak nove sezone u Svjetskom kupu u alpskom skijanju, a tradicionalno ona se otvara utrkama u veleslalomu u austrijskom Zeldenu.

Pitali smo danas 57-godišnjeg Križaja, jednog od ponajboljih skijaša svijeta koji je odskijao 12 sezona u Svjetskom kupu te u osam utrka pobijedio, koji su, prema njegovom izboru, najbolji skijašice i skijašice današnjice te koliko mogu biti uspješni Slovenci...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.